Bolsonaro weigert noodhulp G7 voor bosbranden Amazonegebied

Brandweermannen in Porto Velho in de regio Vila Nova Samuel die deel uitmaakt van de Amazone.
AP Brandweermannen in Porto Velho in de regio Vila Nova Samuel die deel uitmaakt van de Amazone.
De Braziliaanse regering heeft vandaag de 18 miljoen euro noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied geweigerd. Dat heeft de kabinetschef van president Jair Bolsonaro bekendgemaakt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tijdens de G7-top in Biarritz boden de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada het zwaar getroffen Brazilië 18 miljoen euro aan hulpgeld aan. “We bedanken de G7, maar die middelen kunnen beter worden besteed aan de herbebossing van Europa’’, zo verklaarde kabinetschef Onyx Lorenzoni namens president Bolsonaro in een blogpost.

Brazilië heeft wel de hulp van Israël aanvaard, dat had voorgesteld om een vliegtuig te sturen. Het land rekent ook op de hulp van Chili en Ecuador, die mankrachten en materiaal beloofden te sturen.

Conflict met Macron

De Franse president Macron is de voorbije dagen zwaar in conflict geraakt met zijn Braziliaanse ambtsgenoot. Bolsonaro was er niet van gediend dat zijn Franse collega de bosbranden in het Amazonewoud tot prioriteit van de G7-top had gemaakt en zware druk had uitgeoefend op Brazilië om meer te doen om het Amazonegebied te beschermen. Volgens Macron had Bolsonaro dan weer “gelogen” over zijn milieu- en klimaatengagementen. De Braziliaanse president verweet zijn Franse evenknie op zijn beurt tot slot “een kolonialistische mentaliteit” te hebben. “Macron slaagt er zelfs niet in om een voorspelbare brand te vermijden in een kerk die deel uit maakt het werelderfgoed van de mensheid en hij wil ons land de les spellen?”, aldus Lorenzoni. Hij verwijst daarmee naar de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs op 15 april. “Hij heeft nog veel werk in zijn land en in de Franse kolonies.”

Toch komt de Braziliaanse weigering als een verrassing. Minister Salles van Milieu had eerder laten weten dat de hulp zeer welkom zou zijn. Nu Bolsonaro de internationale hulp weigert, is de grote vraag of de Brazilianen genoeg geld hebben om het vuur te bestrijden. De regering wijst erop dat branden normaal zijn in de droge tijd en ontkent dat er sprake is van een abnormale situatie. Bolsonaro heeft het leger ingezet om de branden te bestrijden. “Niemand heeft nood aan een nieuw initiatief voor het Amazonegebied”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo nog. Volgens hem zijn er al mechanismen onder het klimaatverdrag van de VN om de “strijd tegen ontbossing en herbebossing te financieren”.

lees verder onder de foto:

Brand in de Amazone.
AP Brand in de Amazone.

“Situatie beetje overdreven”

De Braziliaanse minister van Defensie laat intussen weten dat de bosbranden “onder controle zijn na regenval en de inzet van meer dan 2.500 militairen”.  De situatie was volgens minister Fernando Azevedo e Silva “een beetje overdreven". Dat verklaarde de bewindsvoerder na een vergadering met president Jair Bolsonaro. Volgens hem kent Brazilië al verschillende jaren "pieken van branden die veel ernstiger zijn".

Volgens de minister heeft de regen in het westen van het Amazonegebied een belangrijke rol gespeeld, al wijst hij erop dat de situatie in drie deelstaten van het land nog "een beetje verontrustend" is. Het gaat onder meer over de deelstaat Rondônia aan de grens met Bolivia. De hoofdstad van die deelstaat, Porto Velho, was vandaag nog bedekt met grote rookwolken, ondanks de inzet van twee vliegtuigen. Daarnaast zijn ook tientallen brandweermannen ingezet om te strijden tegen de vlammen.

Volgens de laatste officiële cijfers zijn er dit jaar in Brazilië 80.626 branden geregistreerd. De meerderheid bevindt zich in het Amazonewoud.

Volgens de Braziliaanse minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva zijn de branden in de Amazone onder controle.
REUTERS Volgens de Braziliaanse minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva zijn de branden in de Amazone onder controle.

Ook Boliviaanse president onder druk 

In navolging van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro is nu ook de linkse Boliviaanse president Evo Morales het doelwit geworden van kritiek van ecologisten. Zij houden zijn landbouwbeleid verantwoordelijk voor bosbranden. Volgens de officiële cijfers zijn er 950.000 hectare in vlammen opgegaan in het oosten van het land sinds mei. Maar de branden zouden sinds midden augustus fel opgeflakkerd zijn.

Onder druk van lokale milieuorganisaties aanvaardde de linkse leider zondag uiteindelijk hulp van verschillende landen uit de regio en van Spanje. Die willen de ongecontroleerde branden helpen bestrijden die al weken woeden in de Boliviaanse Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld, dat zich uitstrekt tot Brazilië en Paraguay.

Milieuorganisaties hebben forse kritiek op de zogenaamde “chaqueo”, waarbij bos in brand wordt gestoken om landbouw te bevorderen. Ecologisten zijn tegen een wet uit 2016 die de toegelaten oppervlaktes voor ontbossing uitbreidt van 5 naar 20 hectare. Ook verzetten ze zich tegen een wet uit juli die gecontroleerde branden voor ontbossing toelaat.

“Het feit alleen al om gecontroleerde branden toe te laten is een aanval op de rechten van Moeder Aarde en van burgers in het algemeen. Dit heeft impact op het ecosysteem en het milieu waarin we ons allen ontwikkelen”, zegt Unitas, een netwerk van sociale ngo’s.

Morales schortte ook tijdelijk de verkiezingscampagne op. Eind oktober staan in Bolivia verkiezingen gepland en Morales wil dan een vierde mandaat binnenhalen, wat overigens niet onomstreden is.
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Ik ben zeker geen fan van Bolsonaro,maar hij heeft 100% over wat de herbebossing europa betreft..al moet hij toch alles in zijn land in het werk stellen om daar het bosbestand ook te redden.In principe is daar meer dan genoeg geld voor..jammer genoeg worden er miljarden verspilt aan oorlogen en belastingontwijkingen.

 • ANN LIMBOS

  Natuurlijk weigert hij die hulp, dan kan hij niet genoeg verdienen aan het uitgebrande amazonewoud.

 • Philippe Deckers

  Terecht. In Europa bouwen ze alles vol en nu komen klagen dat er te weinig bomen zijn...

 • Sharon Debeul

  De bossen die er nog zijn, zijn 100x belangrijker dan de bossen die er opnieuw moeten komen. Het Amazonewoud zorgt voor het hier en nu en moet nu gered worden!!! De nieuwe Europese, Aziatische, Afrikaanse bossen zorgen voor de toekomst en moeten nu eveneens het licht beginnen zien. Het is een EN ; EN verhaal, geen OF ; OF.

 • Dietrich Van Helder

  En waarom zou Brazilië geen nieuwe landbouwgrond mogen creëren? Europa heeft in hun drang naar industrialisatie en expansie onze oerbossen vernietigd. Als Brazilië economisch wil groeien zouden ze niet mogen, omdat het Amazonewoud de groene long van onze planeet is. Mocht ik hun zijn, ik liet de rest van de wereld betalen voor het vruchtgebruik van die groene long. Jaarlijks het equivalent van de oppervlakte van het Amazonewoud als landbouwgrond.