Ga naar de mobiele website
^ Top

Biorijden in België is fiasco

In de meeste Belgische tankstations is er nog altijd geen biodiesel en bio-ethanol te krijgen. En dat meer dan twee jaar nadat de federale regering heeft beslist om via een fiscale vrijstelling de introductie van biobrandstoffen te stimuleren.

Zeven bedrijven kregen toen de toelating om biobrandstoffen fiscaal vrij te verkopen aan de oliemaatschappijen en onafhankelijke brandstofverdelers die het grootste deel van de tankstations in ons land bevoorraden. Maar anno 2009 blijkt dat de biobrandstofmakers met hun productie blijven zitten. Als daar niet snel verandering in komt, dan ziet het er problematisch uit voor verscheidene producenten.

Een biodieselfabrikant - Proviron - heeft zijn productie al stilgelegd. Bij Neochim, een andere biodieselfabrikant die in Waals-Brabant is gevestigd, heeft de aandeelhouder beslist niet langer geld te stoppen in de fabriek. De bio-ethanolproducent Alco Bio Fuel in de Gentse Kanaalzone overweegt eveneens de stillegging van de splinternieuwe fabriek. (belga/bdr)

Meer over


Meld een bug