Ga naar de mobiele website
^ Top

Biomassacentrale Langerlo: "Schande dat regeringen die 'jobs, jobs, jobs' scanderen, die jobs vernietigen"

De centrale in Langerlo, bij Genk, zou worden omgebouwd tot biomassacentrale. Dat plan gaat nu niet door.
photo_news De centrale in Langerlo, bij Genk, zou worden omgebouwd tot biomassacentrale. Dat plan gaat nu niet door.
Vakbond ACOD Gazelco heeft vandaag uitgehaald naar "het gebrek aan energiebeleid binnen de verschillende regeringen", nu de biomassacentrale in Langerlo van plan is om de boeken neer te leggen. "Het is een regelrechte schande dat regeringen, die blijkbaar holle slogans als 'jobs, jobs, jobs' in koor scanderen, door eigen beslissingen die jobs vernietigen", zegt vakbondssecretaris Jan Van Wijngaarden in een persbericht.

Hij merkt op dat verschillende regeringen elk hun bevoegdheden hebben inzake energie in België. "Een regering neemt een beslissing, op basis van dewelke dan mogelijke investeerders initiatieven nemen, en een andere neemt dan weer een beslissing die hier haaks op staat. Iedereen kan begrijpen dat een dergelijk volatiel klimaat nefast is voor het aantrekken van investeerders, ook in de energiesector. Er is tot op vandaag nog steeds geen enkel voldoende realistisch en toekomstgericht uitrustingsplan inzake productie. Opeenvolgende regeringen nemen ad hoc beslissingen zonder enige visie op een langetermijnplan voor België".

De grootste dupe van dit gebrek aan beleid is het personeel, luidt het. "Niet enkel de ongeveer 90 rechtstreeks in de centrale van Langerlo tewerkgestelden, maar ook de vele personeelsleden van onderaannemers die in de centrale periodiek of permanent werken", betreurt Van Wijngaerden. Hij wijst er nog op dat de liberalisering ook al duizenden jobs kostte in de energiesector.

De Gazelco-secretaris vraagt zich af hoe het nu verder moet met de door Europa opgelegde energietransitie, naar meer groene stroom. "Wie gaat ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ongeveer 200 bijkomende windmolens op Vlaams grondgebied zullen geplaatst worden om het verlies van capaciteit in Langerlo op te vangen?".

Meer over15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tisomzeep

  Niet deze regering heeft uw jobs afgepakt maar spa en cdnv Limburg en net zoals ford is dit grapje vooral voor rekening spa Stevaert is niet voor niks in het kanaal gesprongen als hij al gesprongen is want ik geloof dit niet

 • Mark Dolmans

  Absurd dat dit nog besproken word. Investeer in vergisting installatie, windmolens, zonnepanelen, watermolens er is keuze genoeg. Groene energie kan en moet wel degelijk groen zijn. Sponser de juiste installatie.

 • Supergoofer Belgie

  De vakbond is een pest. Zijn enkel zakkenvullers die de ondergang van België versnellen

 • Ik Ik

  Zo kennen we de vakbonden weer als het de belastingbetalers maar veelal geld kost dan zijn ze gelukkig

 • Jean Carlo Fanelli

  Het moest al veel langer beslist geweest zijn dat die centrale er niet zou komen! 2 miljard subsidies staat niet evenredig met de jobs die zouden gecreeerd worden. Maar dan nog moet men stoppen van artificiele jobcreatie!!!

Meld een bug