Ga naar de mobiele website
^ Top

Binnenschepen in Antwerpse haven kunnen tijdlang gratis walstroom gebruiken

BELGA
Op 1 februari start het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen met een proefproject waardoor binnenschippers in de haven - tijdelijk - gratis gebruik kunnen maken van (groene) walstroom. Door hun schip te koppelen aan een van de stroompunten, hoeven binnenschippers de scheepsmotor niet te laten draaien terwijl ze liggen aangemeerd. Het proefproject moet het Havenbedrijf toelaten een gebruiksvriendelijker betalingssysteem voor walstroom uit te werken.

Er was al in walstroom voorzien in de Antwerpse haven, maar met betaalkaarten. "Dat systeem werd als weinig gebruiksvriendelijk ervaren", luidt het in een persbericht. "Het Havenbedrijf zal daarom de komende maanden, samen met de binnenvaartsector, een nieuw betalingssysteem uitwerken. Begin 2012 moet dat operationeel zijn. Tot dan biedt het Havenbedrijf walstroom gratis aan aan de commerciële binnenvaart. Zo wordt het gebruik van walstroom, dat veel milieuvriendelijker is dan de dieselgeneratoren van binnenschepen, aangemoedigd."
 
28 aansluitpunten
Het proefproject loopt enkel in het wachtdok voor lichters aan de Noordkasteelbruggen. Daar zijn 28 aansluitpunten voor elektriciteit.
Walstroom aanbieden is een van de maatregelen waarmee het Antwerpse Havenbedrijf de uitstoot van schadelijke stoffen wil terugdringen: "Er vallen onmiddellijke reducties op te tekenen van lokale polluenten zoals stikstofdioxiden en fijn stof. Bovendien wordt een aanzienlijke terugval van de uitstoot van CO2 gerealiseerd, omdat de walstroomkasten met groene stroom werken."
 
Zeeschepen
Er is in de Antwerpse haven eveneens een walstroomvoorziening voor zeeschepen. Daarvoor lanceerde Independent Maritime Terminal een project, met steun van het Havenbedrijf en de Vlaamse Gemeenschap. (belga/kh)

Meer over


Meld een bug