Binnenkort op je bord: vlees 'gekweekt' in laboratorium

Voorlopig doen we het nog met echt vlees, maar over vijf jaar zie je wellicht het verschil niet meer met kunstvlees.
UNKNOWN Voorlopig doen we het nog met echt vlees, maar over vijf jaar zie je wellicht het verschil niet meer met kunstvlees.

Wetenschappers aan de universiteit van Eindhoven zijn een stap dichter gekomen bij het kunstmatig produceren van voedingswaren. Voor het eerst werd in een laboratorium een vorm van vlees gekweekt die wordt omschreven als "een papje van varkensvlees".

Binnen vijf jaar te koop

De Nederlandse wetenschappers menen dat een verbetering van de spierstructuur in hun experiment zal leiden tot een product dat we nog lekker zullen vinden ook. Het kunstvlees zou binnen vijf jaar in de winkel moeten liggen. Kunstmatig vlees zou de uitstoot van broeikasgassen door dieren doen dalen. Vegetarische verenigingen juichen de vinding alvast toe, hoewel niemand het heeft geproefd.

Vermenigvuldiging
Mark Post, professor fysiologie: "Dit product zal goed zijn voor het milieu en bovendien zullen minder dieren lijden. Als het proeft en aanvoelt als vlees, zullen mensen het kopen. Je kan het vlees van één dier nemen en daaruit het volume vlees van miljoenen dieren namaken".

Levende varkenscellen

Post haalde cellen uit de spieren van een levend varken en plaatste die in een 'bouilon' van andere dierlijke producten. De cellen vermenigvuldigden zicj en vormden spierweefsel. De wetenschappers menen dat ze een steak kunnen namaken indien ze een manier vinden om het spierweefsel kunstmatig te laten 'leven'.

Worstenmaker
Het proefproject geniet de steun van de Nederlandse overheid en een worstenmaker. Eerder werden al kunstmatige visfilets gemaakt uit de spiercellen van een goudvis.

De uitstoot van methaangas door dieren bestemd voor consumptie is naar schatting verantwoordelijk voor 18 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. (lb)

UNKNOWN