Ga naar de mobiele website
^ Top

Binnenkort energie uit golven op Noordzee?

thinkstock
Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) geeft binnenkort zijn goedkeuring voor een testproject op de Noordzee waarbij energie wordt opgewekt dankzij de golven.

Dit najaar komt er op 500 meter voor de haven van Oostende een testplatform voor golfslagenergie op zee. Het project krijgt de naam Nemos en is het eerste grootschalige project om energie uit golven op te wekken. Staatssecretaris De Backer wil binnenkort de milieuvergunning goedkeuren.

"De golven van de Noordzee zijn natuurlijk relatief klein in vergelijking met golven van de oceaan. Maar de golven slijten minder snel. Daarom is onze Noordzee de ideale testlocatie om energie op te wekken. Onze Noordzee is met zo'n 3.500 vierkante kilometer klein, maar we kunnen onze zee wel gebruiken om innovatie te stimuleren en nieuwe ontwikkelingen te testen. Hier wil ik als staatssecretaris graag mee mijn schouders onder zetten. Daarom onderzoekt ook het Oostendse wetenschapspark Greenbridge in samenwerking met de Universiteit Gent een project voor golfslagenergie op onze Noordzee", aldus De Backer.

De staatssecretaris heeft inmiddels het traject opgestart om een nieuw Marien Ruimtelijk Plan uit te tekenen, waar het slim omgaan met de ruimte op de Noordzee centraal staat. Daar kan ook ruimte voorzien worden voor wetenschapsdoeleinden, maar voor dit project is geen herziening nodig zodat er meteen aan de slag kan worden gegaan.

De conferentie Smart@Sea wil alle stakeholders met activiteiten op of rond de Noordzee samen brengen om digitale datainnovatie in mariene en maritieme toepassingen uit te werken. Dat kan gaan over onder meer havenmonitoring, kustverdediging, aquacultuur en dus ook blauwe energie.

Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ingrid Vantroostenberghe

  Hoeveel taks per golf? Of moeten we dan inkom betalen als we naar de kust komen binnenkort ?

 • Karel Moreels

  En hoe zit het met de zicht vervuiling?

 • Bart Marchand

  Eindelijk

 • gerrit meysman

  Na de turteltax komt nu de golventax

 • Geert Heylen

  Dat zal gaan tijd worden...24 op 24 dag in dag uit,energie van onze aardkloot!!!!

Meld een bug