Bezoek de huizen van morgen met Ecobouwers

ANP
Volgens de Vlaamse milieukoepel Bond Beter Leefmilieu (BBL) betalen Ecobouwers - dat zijn mensen die hun woning ecologisch inrichten en beheren - 60 procent minder aan elektriciteit en maar liefst 80 procent minder aan verwarming dan het gemiddelde Vlaamse gezin. In de weekends van 1 tot 2 november en 8 tot 11 november organiseert BBL rondleidingen in een 300-tal woningen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië om de besparingstechnieken bekend te maken bij het grote publiek.

De bewoners, de zogeheten Ecobouwers, geven de bezoekers tijdens de opendeurdagen in de eerste weekends van november tips om hun elektriciteits- en verwarmingskosten te drukken.

"Een enquête onder de deelnemende bouwheren toont aan dat de gemiddelde elektriciteitsfactuur van een Ecobouwer lager is dan 250 euro per jaar, wat maar liefst 60 procent minder is dan de gemiddelde Vlaamse rekening van 700 euro", zegt Benjamin Clarysse die bij BBL verantwoordelijk is voor het project. "Ook aan verwarmingskosten betaalt een Ecobouwer minder dan 250 euro. Dit is zelfs 80 procent onder de gemiddelde rekening van 1.465 euro."

De Ecobouwers besparen fors door goed te isoleren, luchtdicht te bouwen, gecontroleerd te ventileren en zuinig te verwarmen. Sommigen plaatsen ook een efficiënte zonneboiler voor warm water. Zonnepanelen, zuinige toestellen en bewust omspringen met energieverbruik zorgen voor de grote besparing op elektriciteit.

"Het gaat niet om verkoopspraatjes", zegt Clarysse, "Tijdens de opendeurdagen verzorgen Ecobouwers de rondleiding. Zij tonen aan hun bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden en hoe ze die zélf hebben toegepast. Zij geven uitleg over isolatie en verwarming, over de gebruikte materialen en over de samenwerking met de bouwpartners."

Een overzicht van te bezoeken huizen staat op www.ecobouwers.be.




Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels