België laat schadelijke pesticiden weer toe "om bijen te beschermen”

Getty Images/iStockphoto
België staat het gebruik van enkele verboden neonicotinoïden tijdelijk opnieuw toe. "Een win-win voor bieten en bijen", meldt Eos Magazine vandaag. Neonicotinoïden zijn een van de meest gebruikte insecticiden ter wereld. Ze liggen al langer onder vuur vanwege schadelijke effecten op bijen en hommels. De Europese lidstaten keurden eerder dit jaar een voorstel goed om de drie belangrijkste enkel nog in serres toe te laten.

Ons land onthield zich bij die stemming omdat het een uitzondering voor de coating van suikerbietenzaden wou. Die uitzondering komt er nu, ondanks het algemene Europese verbod. Lidstaten hebben namelijk de mogelijkheid om voor 120 dagen een noodtoelating te geven. Zo'n noodtoelating komt er voor het gebruik van clothianidine en thiametoxam op bieten-, wortel- en slazaad. "Zowel bieten als bijen zijn hiermee beter beschermd", zegt Maarten Trybou, hoofd van de dienst Gewasbeschermingsmiddelen bij de FOD Volksgezondheid. "Een win-winsituatie."

Het verbod op neonicotinoïden zou boeren dwingen hun gewassen te beschermen met andere pesticiden, de zogenoemde pyrethroïden, is de redenering. "Die moeten op de planten worden gespoten, met schadelijke effecten op allerlei nuttige insecten - ook bijen - tot gevolg", aldus Trybou. 

De pyrethroïden zijn nog niet op dezelfde kritische manier als neonicotinoïden door het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) tegen het licht gehouden. "Het is niet onwaarschijnlijk dat ze, wanneer dat wel gebeurt, schadelijker zullen blijken voor bijen dan zaadbehandelingen met neonicotinoïden", aldus de evaluatie door de FOD Volksgezondheid.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Helena Montanari

  Niet komen blijten dat honing prijzen duurder worden

 • james vroman

  bijen of geen bijen is ook een verschil ...

 • Erika Meyts

  Naar mijn idee moet de oorzaak worden gezocht bij de farmaceutische industrie . Niet voor niks kreeg baas van JanssensFarmaceutica baronstitel . Tentakels reiken vèr ; houden uiteraard van beestje enkel rekening met winst in gelden . Enige manier om dit tegen te gaan is eigen verantwoordelijkheid naar waar wij als verbruiker - en dat zijn we Allemaal - ons geld aan uitgeven .

 • Mike Stevens

  weer sterk staaltje van logisch denken. Bedankt Europa, om onze laatste bijen ook om zeep te helpen. Het einde van de bijen betekent ook meteen het einde van fruit en groenten en meteen ook het einde van de mensheid. Zo kan deze mooie planeet eindelijk terug wat ademen...

 • Linde Segaert

  Is al een kleine troost dat veel kankers als gevolg van al die pesticiden al behandelbaar zijn....