Ga naar de mobiele website
^ Top

Belangrijke wetenschappers betaald voor ontkenning klimaatverandering

Een libertaire denktank zou belangrijke sceptici betaald hebben om de klimaatverandering te blijven ontkennen. Dat staat in een paper op basis van gelekte, vertrouwelijke documenten. Heartland Institute heeft er immers alle baat bij, want het is zelf afhankelijk van miljoenen dollars uit de industriesector.

Heartland Institute is gevestigd in Chicago. DeSmogBlog had vertrouwelijke documenten ontvangen van een insider binnen de denktank, zo schrijft The Guardian. Er zou bijvoorbeeld 100.000 dollar uitgegeven zijn om in scholen te verkondigen dat "de klimaatverandering een controversieel en onzeker onderwerp is - twee opmerkingen die leerkrachten ontmoedigen om wetenschap te onderwijzen".

Over de echtheid van de documenten kan niets bevestigd worden. Heartland liet wel weten dat minstens één document vals zou zijn. Waar echter rook is, is meestal ook vuur. Anthony Watts, een weerman met een belangrijke blog, gaf al toe dat hij van het instituut een bedrag van 90.000 dollar gekregen had voor een nieuw project. Al voegde hij er wel aan toe geen salaris te ontvangen van de denktank, zoals de documenten stellen.

Dure hotels
Het instituut heeft de reputatie om ontkenners van de klimaatverandering te verzamelen. Zo werden al verscheidene klimaatconferenties voor sceptici georganiseerd in dure hotels in New York en Washington DC. Als de documenten echt blijken, krijgen we een zeldzame blik in één van de belangrijkste politieke denktanken. "Het zou bewijzen dat er een gecoördineerde beweging bezig is om een alternatieve klimaatwetenschap het beleid te laten beïnvloeden", reageert Kert Davies van Greenpeace.

Het doet een beetje denken aan een lek in de omgekeerde richting ongeveer twee jaar geleden. Toen werden e-mails onderschept die een bom legden onder de klimaattop in Kopenhagen. De documenten van Heartland zijn echter geen privéberichten en ze zijn ook niet ontdekt door middel van hacking.

Rijke figuren
Uit een document blijkt het belang van enkele rijke figuren die Heartland financieel steunen. Zo zouden ze vorig jaar een schenking van 200.000 dollar gekregen hebben van de oliemiljardair Charles Koch. Komend jaar wordt nog meer geld uit deze hoek verwacht. De denktank is nog op andere domeinen actief, maar de klimaatwetenschap is hun belangrijkste bezigheid. (gb)

Meer over


Gesponsord

Meld een bug