Australische premier belooft 2,2 miljard euro voor klimaatdoelen

Scott Morrison pakt uit met een ‘Oplossingen voor het Klimaat’-pakket.
EPA Scott Morrison pakt uit met een ‘Oplossingen voor het Klimaat’-pakket.
De Australische premier Scott Morrison trekt 3,5 miljard Australische dollar (ongeveer 2,2 miljard euro) uit om alsnog de emissiedoelstellingen van zijn land te halen. In mei vinden parlementsverkiezingen plaats.   

Het pakket omvat een Klimaatfonds ter waarde van 2 miljard Australische dollar. De maatregel houdt concreet in dat boeren en ondernemingen betaald zullen worden om hun uitstoot van CO2 te verminderen. De vroegere premier Tony Abbott werkte het idee al in 2014 uit, maar kreeg daar veel kritiek voor. Nu zal het concept dus nog eens met tien jaar verlengd worden. De resterende 1,5 miljard dollar wordt opzij gezet voor nieuwe milieumaatregelen.

“We erkennen de klimaatsverandering en het belang van milieubescherming”, liet Morrison in het bijzijn van milieuminister Melissa Price optekenen. Volgens de premier zal zijn land de klimaatdoelstellingen halen om tegen 2030 de uitstoot van koolstofdioxide met 26 procent te verminderen. Zonder daarbij de economie te ontwrichten of de energieprijzen torenhoog te maken, klinkt het.

Bescherming van het klimaat is een heikel thema in Australië. Het is de vierde grootste producent van kolen ter wereld, kolen staan in voor 63 procent van de benodigde elektriciteitsproductie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy De Vos

    Leuk dat hij geld wil investeren. Maar je moet vooral het gedrag van de mensen veranderen!

  • Ferdinand Engelbeen

    Nog geen beetje hypocriet, hé. Zuid-Australië is de eerste staat die volledig draait op "groene" energie. Nu ja, volledig. Ze hebben al een paar volledige en gedeeltelijke black-outs gehad en moeten regelmatig beroep doen op de buren die nog wel kolencentrales hebben. Daarnaast hebben ze net een nieuwe kolenhaven gegraven om de kolen uit een reusachtige nieuwe kolenmijn te verschepen naar China...

  • Ben Strubbe

    Een peulenschil natuurlijk, als je weet dat in Nederland de kost eerder rond de tien miljard euro wordt geschat en Nederland al een stukje voor loopt op de rest van Europa. Tien miljard voor 16 miljoen inwoners. Australië telt er bijna 25 miljoen. En dat terwijl de economische groen in Duitsland begint te vertragen en Italië eerder naar een recessie gaat ... Het worden triestige tijden met de volgende belastingregering.