Artificieel rif op zee trekt extra leven aan

De kunstmatige Noordzeeriffen die in augustus in de windmolenparken op zee werden geplaatst herbergen al heel wat leven. De riffen, die bestaan uit twee sets van 33 bollen, werden geplaatst in het Belwind en het C-power offshore windpark. Bedoeling is om zeedieren- en planten, in een beveiligde omgeving, de kans te bieden om in de holle betonnen structuren te gaan koloniseren.

Het Vlaams instituut voor de Zee (VLIZ) staat in voor de opvolging en is positief. "De resultaten zijn veelbelovend. We zien vergelijkbare soorten als bij andere wrakken. We zijn in maart, voor de eerste keer na de winter, naar de bollen gaan kijken. Op de beelden die genomen werden zien we steenbolken, anemonen, zeesterren, kreeft, Noordzeekrab en andere dieren. Tegen het eind van de zomer krijgen we dan een beter beeld op het effect van de rifballen door een meetboei", vertelt Jan Seys van het Vliz.

Het proefproject toont volgens minister Johan Vande Lanotte de mogelijkheden om ook bij andere projecten op zee, zoals het energie-atol, structuren te voorzien om de biodiversiteit te verhogen.