Anuna ontmoet in Roemenië Macron en Michel: “Europees continent moet tegen 2050 klimaatneutraal worden”

Anuna De Wever ontmoet samen met enkele andere klimaatactivisten de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, de Luxemburgse premier Xavier Bettel, de Belgische premier Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron.
BELGA Anuna De Wever ontmoet samen met enkele andere klimaatactivisten de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, de Luxemburgse premier Xavier Bettel, de Belgische premier Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron.
In de marge van de Europese top in Sibiu hebben de Franse president Emmanuel Macron, premier Charles Michel en een aantal andere regeringsleiders een korte ontmoeting gehad met Anuna De Wever en andere Europese klimaatactivisten. 

De klimaatactivisten waren naar het Roemeense provinciestadje afgezakt om meer aandacht te eisen voor de strijd tegen klimaatverandering in het beleid van de Europese Unie. Op het marktplein voor het stadhuis hadden ze een kort onderhoud met Macron en co. De regeringsleiders beraden er zich over een agenda voor de komende jaren. 

Macron heeft een non-paper gelanceerd waarin wordt bepleit dat het Europese continent tegen 2050 klimaatneutraal moet worden. Intussen schaarden België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Denemarken, Spanje, Portugal en Estland zich achter het initiatief. België liet wel verstaan dat de regering in lopende zaken is en momenteel geen juridisch bindende engagementen kan opnemen. 

 “We spreken hier niet over een verdrag”, licht Michel toe. “We bereiden de strategische agenda voor de komende jaren voor. Daarover zullen in de komende weken en maanden meer formele vergaderingen komen en er is natuurlijk zoals steeds een coördinatie voorzien voor de officiële standpunten van België. Maar in een dynamiek van onderhandelingen is het een sterke politieke boodschap dat de federale regering een initiatief voor meer ambitie op Europees niveau steunt.” De ontslagnemende premier meent dat de strijd tegen klimaatverandering maximaal gebruikt moet worden als hefboom voor meer innovatie, jobcreatie en investeringen. 

Op Europees niveau is er vooralsnog geen consensus over de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050. Zo houdt Duitsland zich voorlopig afzijdig. Macron sprak wel de hoop uit dat er zich de komende weken nog meer landen gaan aansluiten. "Het is zo dat de zaken in Europa opgebouwd worden", hield hij de klimaatactivisten voor.

“Steeds meer mensen betrokken”
Meer dan duizend manifestanten waren vandaag op post in Bergen voor een nieuwe klimaatmars, de achttiende intussen. De betoging werd georganiseerd door Youth for Climate en het platform ‘Mons bouge pour le climat’.

Aan de betoging namen jongeren uit de meeste steden in Wallonië deel. Ook vanuit Vlaanderen waren betogers naar de Henegouwse hoofdstad afgezakt. Naast de jongeren telde de betoging ook heel wat oudere sympathisanten. De organisatoren zeggen dan ook tevreden te zijn met de steeds diverser wordende aanhang van de klimaatbeweging.

BELGA

“We krijgen vaak vragen over een eventuele neergang van de beweging”, zegt Julie Schummer van Youth For Climate. “Maar ik denk dat je eerder moet praten over een diverser wordende beweging, die zich nu ook op andere manieren laat horen. En je moet ook spreken van een internationalisering, met acties in onder andere Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en zelfs de Verenigde Staten en Québec. Er zijn misschien minder deelnemers aan de nationale marsen, maar wij merken dat steeds meer mensen zich betrokken voelen bij de klimaatproblematiek.”
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Mijn generatie gaf aan alles een tweed en een derde leven. De jonge generatie maakt deel uit van de wegwerpmaatschappij en komen ons de les spellen met holle woorden;

 • Gilbert Devroedt

  Tegen 2050 dat is nog 31 jaar ,wie zijn hoofd zal dan nog pijn doen,zal er dan nog iets zijn van het klimaat,van belgie,van de wereld en van ons allemaal,ben benieuwd ,spijtig zal het niet meer mee maken ten zij ik leef tot 103!

 • karel van zand

  Een tjeefmet een eigen agenda voor haar persoonlijke gewin.... hypocriet

 • Yelene dekann

  Meisje begin met je eigen generatie, wat baat het te gaan manifesteren als jouw generatie zakjes chips, blikjes,lege flesjes enz...zomaar op de grond gooit terwijl er 1 stap verder een vuilnisbak staat en zij niet eens de moeite doen om dat daar in te gooien.Ik word 60 maar heb altijd mijn kinderen geleerd hun rommel op te rapen en in de vuilbak te gooien en anders hun vuil mee naar huis te nemen en NOOIT op de straat te gooien

 • denis de wee

  Hopelijk maakt ze haar verplaatsingen niet met het vliegtuig, dat zal ze waarschijnlijk niet durven. De chauffeur van Christophe Calvo zal haar waarschihnlijk voor haar rijden. Achteraf beschouwd is het misschien niet zo slecht, want klaarblijkelijk gaat zij de prioriteiten bepalen en niet de politiekers meer, alle politici, regio, federaal en Europees op den dop. Anuna for president. En die show blijft maar duren, onbegrijpelijk.