Antarctische ijsplaat dreigt enorme ijsberg te baren die acht keer zo groot is als Antwerpen

De scheur in de Brunt-ijsplaat op Antarctica.
Twitter De scheur in de Brunt-ijsplaat op Antarctica.
Het Halley onderzoeksstation op Antarctica wordt bedreigd door een enorme scheur in het landijs. Een ijsberg die ongeveer acht keer zo groot is als Antwerpen dreigt af te breken.

Voor jaren hield de scheur zich gedeisd, maar in 2013 begon deze opeens te groeien. Wetenschapper Stef Lhermitte bestudeert de scheur, die Chasm 1 genoemd wordt, al jaren en schat dat de scheur nog ongeveer veertig kilometer heeft voordat het afbreekt. De gigantische scheur groeit elk jaar met vier kilometer.

Historisch gezien is de ijsberg van 1.700 km² eigenlijk niet zo groot, maar volgens NASA zou het de grootste ijsberg kunnen zijn die de Brunt-ijsplaat baart sinds de observaties in 1915 begonnen.

Wanneer de ijsberg zich afscheurt, dreigt het Halley onderzoeksstation te verdwijnen. Deze basis bestaat al sinds 1956. Metingen die er gedaan werden, hebben in 1985 onder andere geleid tot de ontdekking van het gat in de ozonlaag. 
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter colson

  Men moet toch de mens een idee geven mr Verleye? Ipv te zaniken zou misschien beter uitrekenen over hoeveel oppervlakte het gaat en dan zelf met een vergelijking met een andere stad maken. Antwerpen is 200km² groot, het zou dus om 1600km gaan. Zoek nu zelf een stad of een provincie uit om te vergelijken.

 • Rudi Verleye

  Sedert wanneer is Antwerpen de standaard voor het opmeten van oppervlaktes ?

 • Freddy van Puymbrouck

  Indien de warme golfstroom zou afnemen die mogelijkheid is zeker aanwezig zal het ijs op de noordpool ongekend toenemen.Het zal ook veel kouder worden in West Europa en van een opwarming zal geen sprake meer zijn eerder van een ijstijd die er in het verleden ook geweest zijn!

 • Jacques Eerten

  Dit artikel beschrijft het feit dat er een niet zo groot stuk ijs afbreekt. Waar staat die bangmakerij waar sommigen over schrijven.ik lees dat nergens. Het zegt meer over hoe deze mensen denken en zelf dingen invullen on hun opinie te kunnen staven.

 • Gino Denil

  Het ijs smelt wel degelijk af op Antarctica. Zeker op de West-Antarctische ijsplaat. Door dat afsmelten vermindert de druk op de bodem waar het ijs op rust. Die komt omhoog. Met 41 millimeter per jaar is het een van de snelste bodemstijgingen die zich op aarde voordoen. Bovendien is het verlies aan ijsmassa met 10% onderschat. Omdat bij satellietmetingen geen rekening gehouden werd met het opveren van de bodem.