Amerikanen bouwen bunkers en doden huisdieren uit vrees voor einde van de wereld

UNKNOWN
Duizenden Amerikanen hebben ruimtevaartorganisatie NASA al gecontacteerd met vragen over het einde van de wereld. Zij wensten hun familie dit jaar geen 'Gelukkig Nieuwjaar', maar bestelden bunkers die bestand moeten zijn tegen asteroïde-inslagen en overwogen om hun huisdieren te doden, zodat die niet moeten afzien, wanneer de apocalyps een feit wordt op 21 december. De Franse regering vreest zelfs voor een massazelfmoord in een dorpje in de Pyreneeën, waar veel magnetische straling zou zijn.

Op 21 december 2012 eindigt de 5.125 jaren tellende Mayakalender. Voor sommigen hét teken dat die dag de wereld zal vergaan. De Maya's stonden immers bekend voor hun buitengewone astronomische observaties en hun wiskundige kennis. Als zij het niet nodig vonden om hun kalender verder uit te werken na december 2012, moeten ze toch wel een reden gehad hebben?

De vrees voor een ramp is bij sommigen zo groot, dat de NASA er een hele pagina aan wijdt op zijn website. NASA kreeg al meer dan vijfduizend vragen van ongeruste Amerikanen. Enkelen vroegen de organisatie of ze zichzelf, hun familie en hun huisdieren al moesten doden om lijden te voorkomen.

Twee inscripties
Tot voor kort was de enige bekende Mayatekst waarin 21 december 2012 expliciet wordt vermeld, geschreven op een monument in Zuid-Mexico. De steen is trouwens zo beschadigd, dat de tekst niet eens volledig gelezen kan worden. De inscriptie lijkt te vermelden dat op 21 december 2012 de god Bolon Yokte' K'uh zal neerdalen op aarde. Maar over die oorlogsgod is verder amper iets bekend.

Enkele weken geleden vonden archeologen een tweede bewijsstuk in een ruïne bij Comalcalco: een 1.300 jaar oude steen waarin een fragment gekerfd was. De steen ligt momenteel in het Mexicaanse Instituut van Antropologie en Geschiedenis.

Sussende NASA
"Niets erg zal gebeuren met de aarde in 2012", aldus de NASA op zijn website, als een ouder die zijn bange kinderen moet geruststellen. "Onze planeet is al meer vier miljard jaar oud en geen enkele serieuze wetenschapper is ongerust." Toch volstaat dat niet om duizenden cynici gerust te stellen.

David Morrison, wetenschapper bij NASA, zegt dat hij dagelijks tientallen e-mails krijgt van "bijzonder ongeruste" mensen. Een jonge vrouw uit Denemarken mailde hem onlangs: "Ik ben een zwangere vrouw met een dochtertje. Gisteren overwoog ik om mijn tweejarig dochtertje, mijn ongeboren baby en mijzelf te doden, uit angst voor december 2012. Ik ben doodsbang om het einde van de wereld mee te maken."

Een dertienjarige Amerikaanse mailde hem: "Ik overweeg zelfmoord te plegen. Ik ben doodsbang. Ik wil niet meer leven. Ik eis een uitleg." Een derde persoon schreef: "Ik ben zo bang. Mijn enige vriend hierin is mijn kleine hond. Moet ik haar nu al in slaap laten doen opdat ze niet zal afzien als de aarde vergaat?"

Luxebunkers
De Amerikaanse zakenman Robert Vicino is gespecialiseerd in het bouwen van luxebunkers op geheime locaties. "Wat als de voorspellingen kloppen", vraagt hij zich (wellicht een beetje opportunistisch) af op zijn website. "Aan welke kant van de deur wil je staan wanneer de wereld vergaat?" Volgens hem hebben al meer dan 5.000 Amerikaanse gezinnen bunkers besteld en wordt hij nu zelfs veel gevraagd in Europa.

Een van Vicino's klanten, Steve Cramer, legt uit: "Wij zijn niet gek. Dit zijn beangstigende tijden. Mijn familie wil overleven. We moeten voorbereid zijn." Jason Hodge, vader van vier, noemt zichzelf nu al "een toekomstige overlever": "Een bunker is een investering voor het leven. Ik wil een plaats hebben waar ik mijn familie naar toe kan brengen als dat worst-case scenario uitkomt."

Massazelfmoord
Maar niet alleen in de VS zijn mensen ongerust. In de Pyreneeën verzamelen believers van over de hele wereld zich in het piepkleine dorpje Bugarach, waar de magnetische krachten blijkbaar uitzonderlijk sterk zijn. Het zijn die krachten die de mensen zouden beschermen tegen de apocalyps. Sinds het begin van vorig jaar hebben de 200 dorpsbewoners daar al 20.000 bezoekers ontvangen. De Franse overheid is bezorgd dat daar plannen gemaakt worden voor een massale zelfmoordpoging. (adb)

 Er zal niets gebeuren met de aarde in 2012. Onze planeet is al meer vier miljard jaar oud en geen enkele serieuze wetenschapper is ongerust  
NASA
Chichen Itza, Yucatan, Mexico.
UNKNOWN Chichen Itza, Yucatan, Mexico.
 Ik ben een zwangere vrouw met een dochtertje. Gisteren overwoog ik om mijn tweejarig dochtertje, mijn ongeboren baby en mijzelf te doden, uit angst voor december 2012. Ik ben doodsbang om het einde van de wereld mee te maken  
Ongerust telefoontje aan NASA
UNKNOWN