Amerikaans plastic afval massaal naar ontwikkelingslanden gestuurd na Chinese ban

EPA
De import van Amerikaans plastic afval is de eerste zes maanden van dit jaar fors toegenomen in ontwikkelingslanden in Zuid-Oost-Azië. Volgens Greenpeace dumpt de VS zijn afval in de armere landen, omdat China weigert het nog langer te aanvaarden. 

China besliste eind vorig jaar zijn deuren te sluiten voor "buitenlands afval". Het land was tientallen jaren lang de grootste importeur van plastic: zo nam het sinds 1992 zo'n 45 procent van alle afval wereldwijd op, om het te verwerken. De Verenigde Staten stuurden in 2017 bijvoorbeeld 70 procent van al hun plastic afval naar China en Hong Kong.

De drastische beslissing om daar mee te stoppen blijkt nu grote gevolgen te hebben voor andere landen in de regio. Uit cijfers van het Amerikaanse handelsbureau blijken vooral armere landen als Maleisië, Thailand en Vietnam het slachtoffer te zijn. 

Terwijl China en Hong Kong in de eerste zes maanden van 2017 samen nog meer dan 637.000 ton plastic afval opnamen, is dat cijfer in dezelfde periode van dit jaar gedaald tot 'amper' 90.000 ton. De export naar Thailand daarentegen nam toe van 4.000 ton naar meer dan 91.000 ton, een toename van 1.985 procent. Maleisië zag vorig jaar 42.000 ton Amerikaans plastic binnenkomen, dit jaar meer dan 157.000 ton.

De totale export van plastic afval is wereldwijd wel fors gedaald, omdat de wereldwijde afzetmarkt door de Chinese beslissing gewoon veel kleiner is geworden. Ook andere westerse landen worstelen met de vraag waar ze hun afval naartoe kunnen sturen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Protest

Greenpeace klaagt met de studie aan dat de VS hun afval proberen te dumpen in landen waar er weinig wettelijke normen zijn om het plastic op een milieuvriendelijke manier te verwerken. "In plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen, buiten Amerikaanse bedrijven de ontwikkelingslanden uit die geen regels hebben om zichzelf te beschermen", aldus John Hocevar, campagnedirecteur van Greenpeace USA.

Volgens Hocevar wordt door de Chinese beslissing niet langer op te draaien voor buitenlands afval nu pas duidelijk hoe groot de wereldwijde plastic-crisis is. "We produceren allemaal samen een gigantische berg plastic materiaal waarvan we niet langer weten wat we er achteraf mee moeten doen", nu het niet meer naar China versleept kan worden

In de landen waar de import van plastic toeneemt, groeit ook het protest sinds de Chinese beslissing. Thailand denkt na over een gelijkaardig verbod, Vietnam besliste in mei zijn havens al voor twee weken te sluiten na de massale stijging.

AFP
REUTERS21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob(Robert) Bruyland

  India zal er blij mee zijn, versmelten naar diesel of gas .

 • Freddy De Vos

  Daarmee is het probleem niet opgelost. Ze verplaatsen het probleem gewoon, maar vergeten dat ze op dezelfde planeet leven! America zou beter eens meewerken aan ons klimaat en onze regering zou beter stoppen met de dieselgebruiker te pesten en eens de echte vervuilers hard aan te pakken! #ZEROWASTE!

 • DIRK VANGOSSUM

  Zo hebben de VS ook de bankencrisis veroorzaakt door hun "herverpakte" schulden, of rommel. Zo lossen ze hun problemen op.

 • george patrick martou

  amerikanen ? geen respekt voor niets of niemand nergens !! dat ze het zelf oplossen en zelf verwerken of zijn ze er te dom voor of te achterlijk ?

 • lucien lemahieu

  en waarom houden ze (USA) hun zelfgemaakte brol niet in hun thuisland.