Amerikaans leger wapent zich nu ook tegen klimaatverandering

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
Amerikaanse legerbases gaan zich vanaf nu wapenen tegen de stijgende zeespiegel door de opwarming van de aarde. Het gaat om bases in de Verenigde Staten die aan zee zijn gelegen. De Amerikaanse Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar 23 militaire bases in het land.

Een daarvan is Pearl Harbor-Hickam op Hawaï, waar de zeespiegel in 2065 naar verwachting een meter is gestegen ten opzichte van 2018, en de stormen steeds zwaarder worden. Deze locatie is de thuisbasis van de Amerikaanse Stille Oceaan-vloot.

Uit het onderzoek blijkt dat acht van de bases geen analyse hebben gemaakt van het klimaatrisico, terwijl de andere vijftien wel rekening houden met de richtlijnen van het Pentagon.

De bases van San Diego, Langley (Virginia), Elmendorf-Richardson (Alaska) en Camp Pendleton (Californië) hebben al maatregelen genomen zoals de verhoging van bouwsels en versterkingen van de kust.

Volgens de studie die de Amerikaanse rekenkamer heeft uitgevoerd wordt in de begroting van het ministerie van Defensie te weinig gekeken naar hogere kosten voor legerbases door de klimaatverandering. De onderzoekers adviseren daar bij het maken van plannen wel rekening mee te houden.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Wilfried Mattheus, de legerleiding beslist op basis van mogelijke toekomstige scenario's, ook al geven de feiten hen (nog) geen gelijk. En ze beslissen ook wel eens in functie van de machtige wapen-, vliegtuig-, oorlogsvloot- en betonlobby die elk graag een (stevige) graan meepikken uit de staatsruif...

 • Wilfried Mattheus

  De legerleiding beslist op basis van wetenschappelijke feiten en niet op fake nieuws...

 • Ferdinand Engelbeen

  De gemeten zeespiegelstijging met satellieten bedraagt tot op heden ongeveer 3 mm per jaar of 30 cm op een eeuw. Geen enkele versnelling te zien. Die meter ophoging tegen 2065 is dan ook pure fantasie van gebuisde klimaatmodellen. Ook zo voor zware orkanen: geen enkele trend te zien. De actiefste jaren waren in 1992-1999, daarna halveerde de globale orkaankracht. Dit jaar lijkt weer een actief jaar te worden, maar of Hawaï meer orkanen krijgt of niet is puur een kwestie van toeval.

 • Gino Denil

  Daar moet Trump vlug een stokje voor steken. Ongetwijfeld een samenzwering van de democraten.

 • Laetitia Dubois

  Er is toch geen klimaatverandering volgens hun president. Waarom moeten ze zich dan voorbereiden? Ah ja, volgens alle vorige presidenten en alle toekomstige is er wel een probleem met de toekomst van de mensheid door onze inpak op het klimaat en de gevolgen ervan. Wacht maar dat de echte wereldwijd migraties beginnen, deze veroorzaakt door klimaataanpassingen, er zullen honderden miljoenen mensen naar Europa komen.