Alweer een record: april 2016 was de warmste aprilmaand ooit

thinkstock
April 2016 was de warmste aprilmaand ooit gemeten. Dat blijkt uit cijfers die afgelopen weekend werden vrijgegeven door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de zevende maand op rij waarin een warmterecord gebroken wordt.

De globale temperatuur in april lag 1,11 graden Celsius hoger dan het gemiddelde tussen 1951 en 1980. Het vorige record, dat dateerde van april 2010, werd daarmee verpulverd. Toen lag de temperatuur 0,24 graden Celsius hoger dan het gemiddelde.

De warmtestijging was het grootst in delen van Alaska, Rusland, West-Groenland en Noord-Afrika. Daar lag de temperatuur 4 graden boven het gemiddelde.

Elke maand van oktober 2015 tot april 2016 werd het gemiddelde met meer dan 1 graad overschreden. En dat terwijl het verschil vóór oktober nooit boven de 1 graad Celsius lag.

De analyse van NASA is maar een van de vele systemen om de temperaturen van de aarde op maandelijkse en jaarlijkse basis te registreren. Overmorgen maakt ook de Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) haar cijfers bekend.