Alleen supermarkten verplicht om lege blikjes terug te nemen

PHOTO_NEWS
Wanneer het statiegeld op plastic drankflessen en drankblikjes wordt ingevoerd, zullen enkel grote supermarkten verplicht worden de drankverpakkingen in te zamelen. Dat is althans het scenario dat Vlaams leefmilieuminister Joke Schauvliege (CD&V) tot in detail laat uitwerken, melden de kranten van Mediahuis.

Het scenario houdt in dat er statiegeld - tussen 0,10 en 0,50 euro - wordt geheven op alle plastic drankverpakkingen, ongeacht hun grootte, en ook op alle drankblikjes. Mensen zouden met hun gebruikte flesjes en blikjes naar de grote supermarkten moeten. Die worden in dit scenario verplicht om via statiegeldmachines die verpakkingen terug te nemen.

Buurtsupermarkten, kruideniers en bijvoorbeeld ook ­frituren die frisdrank verkopen, krijgen de keuze of ze de blikjes terugnemen.

Als de specifieke uitwerking van dit scenario geen onverwachte problemen aan het licht brengt, wil Schauvliege tegen september de concrete invoering van statiegeld op de agenda van de Vlaamse regering brengen.

Overigens blijkt dat de Vlaamse regering er op termijn aan denkt ook statiegeld te heffen op drankkartons en op alle glazen flessen.