Alarmerend: tropische bossen stoten nu meer CO2 uit dan ze opnemen

Regenwoud in het noordoosten van Panama City.
AP Regenwoud in het noordoosten van Panama City.
Tropische wouden zijn zo beschadigd dat ze inmiddels meer CO2 uitstoten dan opnemen. Dat blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De studie roept op om de wouden dringend beter te beschermen

Het verlies is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen, blijkt uit de meest gedetailleerde studie tot nog toe. De wetenschappers combineerden twaalf jaar aan satellietbeelden en lasermetingen met onderzoek op het terrein. Ze hielden niet enkel rekening met verdwijnende bossen, maar ook met de moeilijker meetbare schade aan bestaande bossen. Die lijden onder meer door selectieve houtkap, kleinschalige landbouw of de zoektocht naar brandhout.

Uit de berekening blijkt dat de tropische wouden van Zuid-Amerika, Afrika en Azië, die tot voor kort een belangrijke rol speelden als opslagvat voor broeikasgassen, inmiddels samen 0,425 gigaton uitstoten - meer dan alle verkeer in de Verenigde Staten.

"Deze resultaten moeten een alarmsignaal voor de wereld zijn", zegt wetenschapper Alessandro Baccini. "We moeten onze uitstoot drastisch verminderen en tegelijk de capaciteit van de wouden om CO2 op te nemen sterk doen toenemen."

De beste technologie

Baccini noemt de wouden de beste 'technologie' die de mens heeft om CO2 uit de atmosfeer te halen. "Wouden zijn de enige veilige, bewezen, goedkope en onmiddellijk beschikbare 'technologie' die we daarvoor hebben", zegt hij. "Bovendien bieden ze nog een heel scala aan andere diensten, zoals het regelen van neerslagpatronen en het bieden van levensonderhoud voor lokale gemeenschappen."
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dimitri DM

  Tja, zolang er geen geldgewin mee gemoeid gaat zal er niet veel gebeuren door de mens. Daar is Amerika en Trump een mooi vb van.

 • Judge s

  Geldgewin en een falende overheid is hier het probleem, maar de onderzoekers vliegen ook naar daar met een vervuilend vliegtuig, een beetje minder vliegen zou ook al helpen.

 • Marcel Vanalderweireldt

  COé versterkt de werking van de broeikasgassen; wil Luc De Waen eerst eens een basiscursus klimatologie volgen voor hij de klimaatsverandering van de tafel veegt. Of behoort hij ook tot die lobby van boomkappers, betonbaronnen en kinderbijslagpikkers?

 • De Waen Luc

  Wil er iemand dhr Baccali uitleggen dat C02 geen broeikasgas is...en dat de grote C02 absorbeerders niet de bossen, maar de oceanen zijn ? Wat een aanfluiting dat "wetenschappelijk" onderzoek...naam ? referenties ? Weer een kabouterartikel..

 • Marco Maerten

  Gert Cauwenberg,een boom die niet groeit,gebruikt ook nog Co-2 om zuurstof te geven. Vergelijk het met een mens of dier,als die stoppen met groeien,blijven ze toch eten? En diegene die vinden dat bomen gekapt moeten worden,breng dan eens een uur door in een zuurstofarme kamer en je zal weten waarom die bomen nodig zijn.