Alarmerend rapport: “Europa wordt geconfronteerd met milieuproblemen van ongekende omvang”

getty
Als er niet snel actie wordt ondernomen, dan zal Europa zijn milieudoelstellingen voor 2030 niet halen. Dat besluit het Europees Milieuagentschap (EEA) in het SOER 2020-rapport. "Europa wordt geconfronteerd met milieuproblemen van ongekende omvang en urgentie", stellen de auteurs. De Europese duurzaamheidsvisie zal niet verwezenlijkt raken als Europa de economische groei blijft bevorderen en tegelijkertijd probeert de milieu-effecten onder controle te houden. Er moeten "fundamentele veranderingen" komen aan de manier waarop we produceren en consumeren.

Het EEA wijst onder meer op het alarmerende tempo van het biodiversiteitsverlies, de toenemende effecten van de klimaatverandering en het overmatige gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Er is al vooruitgang geboekt, bijvoorbeeld wat betreft het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen of de bestrijding van lucht- en watervervuiling. Maar die stapjes zijn onvoldoende. 

De vooruitzichten voor het komende decennium zijn niet positief. De auteurs willen echter ook niet wanhopen omdat het publiek alsmaar beter de noodzaak van een duurzame toekomst beseft en de Europese Commissie aankondigde een ‘green deal’ te willen realiseren.

“Fundamentele veranderingen nodig”
De inspanningen moeten echter drastisch opgevoerd worden. "Europa moet de dingen beter doen, bepaalde problemen anders aanpakken en investeringen bijstellen", klinkt het. Het EEA pleit voor "fundamentele veranderingen in de belangrijkste productie- en consumptiesystemen die ten grondslag liggen aan onze moderne levensstijl, zoals voedsel, energie en mobiliteit". 

Daarnaast moet er een einde komen aan overheidssubsidies voor milieubelastende activiteiten. Tegelijk merkt het EEA op dat er goed geluisterd moet worden naar de zorgen van de burgers en moet een "sociaal rechtvaardige transitie" brede steun krijgen. 

“Keerpunt”
De meeste doelstellingen voor 2020 zullen niet worden gehaald, maar het EEA denkt dat er nog een kans is dat de langetermijndoelstellingen voor 2030 en 2050 gehaald kunnen worden. Het huidige tempo zal echter niet volstaan.

"Het milieu in Europa staat op een keerpunt", zegt de Belgische topman Hans Bruyninckx. "We hebben de komende tien jaar een goede gelegenheid om de maatregelen voor de bescherming van de natuur aan te scherpen, de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en ons gebruik van natuurlijke rijkdommen drastisch te verminderen.” Het rapport is de meest uitgebreide milieubeoordeling in Europa.
173 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  Heeft de E.U. ons niet verplicht met lichten aan te laten rijden in 2011 (alle nieuwe) -gelukkig hebben onze min. mobiliteit Yves Leterme en Camiel Eurlings in 2008" tegen de E.U. in" deze milieu en oog beschadigende maatregel gekelderd - hun beste beslissing ooit -voor heel Europa 4.000 Megawatt fossiel - en dit alles om de Led lampen te promoten vanuit Europa .

 • Erika Blomme

  Moeste we nu keer allemaal stoppen me zagn over die veruiling en die fabrieken gewoon beetje minder me de auto rijden dan zou er helemaal geen probleem zijn met ht mileiu of het klimaat!

 • Alexander Dekere

  Als je vindt dat we maar door mogen gaan met het rijden van auto's en verbranden van kolen, dan vind je het klimaat dus echt niet belangrijk

 • Karel Van Biezen

  Mensen zijn helaas totaal onwetend en hebben een totaal verkeerde levensstijl. In plaats van gezond verstand te gebruiken, hebben ze zichzelf een levensstijl aangemeten die – zonder dat ze het goed en wel beseffen - is opedrongen door de industrie. Vergif op de oprit, in de tuin, tegen mieren, tegen muizen, tegen motten, tegen slakken, een gemillimeterde gazon met ecologische waarde van 0.0, katten als huisdier, een zwembad, geen bomen, overal verharding, alle verplaatsingen met de auto, enz.

 • Willy VanErps

  Hopelijk leef ik nog in 2050. Waarschijnlijk zal ik dan heel groen lachen als ik bemerk dat alle doemdenkerij ons niets opgeleverd heeft en ons enkel maar veel armer gemaakt heeft. Als de ganse wereld reeds onze huidige normen zou hanteren dan waren we al veel dichter bij een opposing.