Alarmerend klimaatrapport VN: tegen 2100 veel minder permafrost en 280 miljoen ontheemden

Illustratiebeeld
AP Illustratiebeeld
Als de uitstoot van broeikasgassen aan het huidige ritme voortgaat, zal 30 tot 99 procent van de permafrost tegen 2100 smelten. Dat voorspelt een rapport van de Verenigde Naties. Permafrost is de grondlaag die in theorie het hele jaar door bevroren blijft. Door het effect van de dooi zal op het noordelijke halfrond een “bom” van koolstofdioxide en methaan vrijgelaten worden, waardoor de opwarming nog zal versnellen.

De oceanen zouden op wereldschaal onze ergste vijanden kunnen worden als niets gedaan wordt om de uitstoot van broeikasgassen af te remmen. De visbestanden zouden kunnen afnemen en de schade die veroorzaakt wordt door cyclonen zou toenemen.

De stijging van de oceanen zou op termijn 280 miljoen mensen in de wereld op de vlucht kunnen drijven. Dat is dan nog in de optimistische veronderstelling dat de klimaatopwarming tot 2 graden beperkt blijft ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Door de verwachte toename van het aantal cyclonen zouden talrijke agglomeraties bij de kusten, maar ook kleine eilandstaten vanaf 2050 elk jaar door overstromingen getroffen worden.

Het 900 pagina’s tellende document is het vierde speciale rapport van de VN in minder dan een jaar. De vorige waren allemaal even alarmerend. 

“Migraties van beperkte omvang brengen al politieke instabiliteit teweeg. Wat zal dat niet worden als tientallen miljoenen mensen hun thuis moeten verlaten omdat de oceaan hun grond opgeslokt heeft? Dat is een angstwekkend vooruitzicht”, aldus Ben Strauss als president-directeur van het onderzoeksinstituut Climate Central in de Verenigde Staten. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Stephan Persoons,zo eenvoudig is het niet,het is ook afhankelijk hoe hoog de wolken hangen en de soort wolken.Ook zijn er andere factoren die net die afkoeling counteren zoals minder weerkaatsing door gebrek aan witte oppervlak(sneeuw,ijs)..dus?

 • Daisy Vanreet

  Om nog maar te zwijgen over de aangroei van de wereldbevolking tegen dan, veel meer dan luttele 280 miljoen. De kinderen van nu zijn de sukkelaars van morgen. Moeten we daar fier over zijn?

 • Rachida EL Rhanouti

  Ik vrees dat we 2100 niet meer halen. Teveel van de voorspelde kleine tekenen zijn al een feit. En nu nog wachten op de grote tekenen. Als deze verschijnen is het te laat voor velen onder ons. De aarde is om zeep geholpen door de mens zoals voorspeld.

 • vandekempen bart

  paniekzaaierij door de acopalyptische nieuwe klimaatkerk. vroeger zaagden alleen de getuigen van jehova elke week over de ondergang van de wereld.

 • François Nuyts

  Ik denk dat men om een dergelijk drama te voorkomen al honderd en zelfs meer jaren had moeten bezig zijn met dit probleem . Want dit is echt geen recent probleem hoor .