Al gehoord van 'laze'? Lava bereikt kust van Hawaï en dat leidt tot nieuw gevaar

Lava stroomt de oceaan in.
AFP Lava stroomt de oceaan in.
De autoriteiten van Hawaï maken zich grote zorgen over de hete lavastromen van de uitgebarsten vulkaan Kilauea. Die hebben intussen de Stille Oceaan bereikt en dat brengt een nieuw gevaar met zich mee. Wanneer de lava in contact komt met het koude water, ontstaat namelijk een schadelijk product.

De combinatie wordt in het Engels ‘Laze’ genoemd, een samentrekking tussen ‘lava’ en ‘haze’ (nevel). Het gaat om een bijtend product, waarbij zoutzuurgas en vulkanische gasdeeltjes in de lucht terechtkomen.

AFP

Het product kan irritatie veroorzaken aan de longen, de ogen en de huid. Bij een vorige uitbarsting in het jaar 2000 kwamen zelfs twee mensen om het leven door de lavanevel. De inwoners van het eiland krijgen daarom de raad om zo ver mogelijk weg te blijven van plaatsen waar lava de oceaan instroomt.

AP

Lava op been

De vulkaan Kilauea, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, liet al een spoor van vernieling achter. Tientallen huizen werden opgeslokt en nog tientallen andere worden bedreigd. 

Intussen is ook sprake van één zwaargewonde. Een man kreeg een klonter lava op zijn been toen hij op zijn balkon zat. De lava kwam terecht op zijn scheenbeen, en verbrijzelde alles vanaf daar tot onderaan zijn been. De man werd naar het ziekenhuis gebracht. 

AP25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lily liken

  Haze ? Gewoon zeewater dat in sneltempo verdampt en meer niet . Die geleerden zou men beter DWAZE noemen . Dat lijkt er ook op .

 • Philippe Sansens

  Zo merk je maar pas hoe klein en breekbaar de "mens" is tov de natuur.

 • Rayan El Arami

  @ Herwig Michiels. Klopt 100%. De natuur kan de gevolgen van zo'n uitbarsting prima opvangen. Dergelijke uitbarstingen vormen enkel een probleem doordat de natuur ook nog eens de luchtvervuiling door de mens er bovenop krijgt. Maar zolang de politiek enkel maatregeling neemt die enkel of vooral de gewone burger treft, en de industrie rustig laat begaan, is het dweilen met de kraan open.

 • romy verhove

  De kracht van verandering zit blijkbaar alleen in de natuur...niet in de nva -getto's.

 • Karin Toch

  het artikel spreekt over vulkanische gasdeeltjes, maar Laze bestaat uit vulkanische gLasdeeltjes, dat maakt het zo gevaarlijk !