Al 834 organisaties aangesloten bij Statiegeldalliantie

In Vlaanderen schaarde meer dan de helft (56 procent) van de gemeenten zich achter de alliantie. Ook twee Brusselse en twee Waalse gemeenten doen mee.
Thinkstock In Vlaanderen schaarde meer dan de helft (56 procent) van de gemeenten zich achter de alliantie. Ook twee Brusselse en twee Waalse gemeenten doen mee.
In België en Nederland hebben al 834 gemeenten, provincies, verenigingen en bedrijven zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie, die pleit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen. Dat maakte woordvoerder Tom Zoete van Recycling Netwerk bekend. De Statiegeldalliantie vierde op 27 november haar eerste verjaardag.

"De vraag naar statiegeld op plastic drankflessen en blikjes klinkt steeds luider", zegt woordvoerder Tom Zoete. "Op een jaar tijd groeide het draagvlak van 21 tot 834 organisaties, bedrijven en gemeenten."

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan, luidt het. Recent nog zetten onder meer de internationale producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen Ecover - opgericht in België -, de Nederlandse duurzame bank ASN Bank en de Vlaamse koepelorganisatie beweging.net (het vroegere ACW) hun schouders onder het initiatief.

Statiegeld op plastic drankflesjes en blikjes

In Nederland sloten op één jaar tijd alle provincies en bijna alle gemeenten (95 procent) zich aan. In Vlaanderen schaarde meer dan de helft (56 procent) van de gemeenten zich achter de alliantie. Ook twee Brusselse en twee Waalse gemeenten doen mee.

De initiatiefnemers van de Statiegeldalliantie willen de Vlaamse en Nederlandse regering aanzetten tot de invoering van statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes. Zo willen ze het zwerfvuil verminderen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Kijk eens in straten hoeveel glas er ligt omdat geen statie geld aangerekend wordt Elke dag moet oprapen of word stuk geworpen door??Alle glazen flessen statiegeld Eventueel terugbetaling aan glasbol op straat! (aankoopbon)

 • anna vandenberg

  Stan Vankoo, ik ben er helemaal mee eens, ik ken mezelf, glazen flessen met statiegeld belanden bij mij ook in de glascontainer.

 • guy perain

  Nu nog met onmiddelijke ingang, verbieden om op de eilanden nog plastiek en blikjes te leveren, Enkel glas toelaten!! Dan pas zijn we een grote stap in de goede richting!!

 • FRANK WILLEMS

  De midden klasse zal weer betalen en de kleine inkomens krijgen een weer een premie.

 • Stan Vankoo

  Absurde beslissing. Sommigen zullen zich niet storen aan die paar centen statiegeld. Ze gooien het zomaar uit rijdende auto's!