80% van Moeder Aarde aangetast door mens: in 16 jaar ging 3,3 miljoen vierkante kilometer (!) wildernis verloren

iStock
Ongeveer 80 procent van de aarde is aangetast door menselijke activiteiten. Het grootste deel van de resterende ongerepte natuur is te vinden in slechts vijf landen. Dat hebben onderzoekers van de University of Queensland (Australië) geconstateerd.

“Een eeuw geleden werd slechts 15 procent van het aardoppervlak gebruikt door de mens om gewassen te verbouwen en vee te houden”, legt onderzoeker James Watson uit. “Als we Antarctica niet meerekenen, is meer dan 77 procent van het land en 87 procent van de oceanen inmiddels veranderd door menselijke activiteiten.”

Zo ging tussen 1993 en 2009 een grondgebied groter dan India (3,3 miljoen vierkante kilometer) verloren aan huizenbouw, landbouw, mijnbouw en andere menselijke activiteiten.

Genetische informatie

De landen met de meeste ongerepte natuur zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië. Volgens de onderzoekers is dringend actie nodig om de laatste intacte ecosystemen te beschermen. Die zijn nu overgeleverd aan politieke besluiten in de betreffende landen. Ze zien liever dat deze “steeds belangrijker wordende buffers tegen veranderende omstandigheden” worden opgenomen in internationaal beleid.

Het zijn namelijk belangrijke reservoirs van genetische informatie en dienen als referentie voor pogingen om landschappen en zeegebieden op andere plaatsen te herstellen.

“Duidelijke doelen”

“Er moeten direct duidelijke doelen gesteld worden, in het bijzonder gericht op het bewaren van de biodiversiteit, het vermijden van gevaarlijke klimaatverandering en duurzame ontwikkeling”, zegt James Allan, postdoctoraal onderzoeker aan de University of Queensland.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kris Vansevenant

  Eigenlijk zou er de volgende 2 generaties wereldwijd een 1kinds politiek moeten gevoerd worden. Onze kortzichtige politici zullen opperen dat dat nefast is voor de economie, maar het is onze enige kans

 • Eida Lam

  Als er teveel mensen zijn ga dan maar prediken bij die demografieën die al terug zwanger zijn alvorens de navelstreng van de vorige is doorgeknipt en dat is nu eenmaal niet het westen.

 • Philippe Vander Haeghen

  Tja, we moeten met zijn allen sojaproducten consumeren. Dan verdwijnen er bomen. In Italië zijn er 14 miljoen omgewaaid dit weekend. Het herstel zal 2 eeuwen duren.

 • johan thyssen

  Amaai we zijn gelijk een dodelijk virus voor de pkaneet.

 • Marco Maerten

  Geert,u heeft een punt wat overbevolking betreft,maar weet wel dat de ecologische voetafdruk van de derde wereld landen tot 15X lager ligt dan bv Belgie,de VS,dus in verhouding is de inpact van die klasse veel zwaarder dan 3 miljard armen.