350.000 liter gelekte olie in de Golf van Mexico haast per toeval ontdekt

Een helikopterpiloot merkte de vervuiling, die over vele vierkante kilometers zichtbaar was, eerst op.
RV Een helikopterpiloot merkte de vervuiling, die over vele vierkante kilometers zichtbaar was, eerst op.
Sinds vorige week is er olie gelekt uit een Shell-pijplijn in de Golf van Mexico, waarbij honderdduizenden liters olie in het zeewater terechtkwamen. Maar dit nieuwe incident in een regio die al zo sterk door een olieramp werd getroffen blijft merkwaardig genoeg onderbelicht.

Sinds 11 mei is bijna 350.000 liter olie gelekt in de Golf van Mexico, op amper 150 kilometer van de Amerikaanse kust bij Louisiana. Dat meldt Tech Insider.

Het lek ontstond door een defect in een pijpleiding nabij het Brutus-boorplatform van oliereus Shell. Niemand was op de hoogte van het lek tot een helikopterpiloot de ramp opmerkte. Die stelde olie aan het wateroppervlak vast over een oppervlakte van ruim 67 vierkante kilometer.

De Amerikaanse kustwacht en Shell probeerden daarop de olie weg te werken. Daarbij werden de grote middelen ingezet: 5 boten en meer dan 150 mensen namen deel aan de operatie. Daarbij werd zo'n 300.000 liter vervuild water weggewerkt. "Er blijft een schip in de regio om eventuele verdere impact op het milieu vast te stellen", zegt Shell in een statement. Het Brutus-platform mag intussen ook zijn werkzaamheden hervatten.

Geruststellende woorden, maar critici vrezen dat oliebedrijven de omvang van de schade doorgaans onderrapporteren. Bovendien zeggen ze momenteel geen zicht te hebben op hoeveel olie er eventueel nog bijkomt.

Deepwater Horizon

Het olielek is weliswaar veel minder groot dan de ramp met de Deepwater Horizon in 2010 in diezelfde Golf van Mexico. Op dat BP-platform vond op 20 april 2010 een zware explosie plaats, twee dagen later zonk het. In de nasleep van dat ongeval kwam liefst 500 miljoen liter olie in het zeewater terecht, een olieramp die een enorme ravage aanrichtte in het ecosysteem en als de grootste Amerikaanse milieuramp ooit geldt.  

Zo'n vaart loopt het deze keer niet: het nieuwe lek drijft weg van de kustlijn en heeft veel minder impact op de dieren in de regio. Toch is het gevaar daarmee niet geweken. Experts vrezen dat de olie een bedreiging vormt voor dieren die verder weg in zee leven, zoals dolfijnen en walvissen.

"Geen enkel lek is aanvaardbaar", geeft ook Shell toe. Het oliebedrijf zegt dat ze het lek inmiddels wist te isoleren. Maar het herstellen van zo'n lek kan nog heel wat tijd in beslag nemen.

"Verwoestende effecten op mens en milieu"

In elk geval bewijst het incident dat de VS nog geen waterdichte garanties hebben om olierampen te voorkomen, ondanks alle grote beloftes die werden gemaakt na het Deepwater Horizon-debacle.

"Het laatste wat de Golf van Mexico nodig heeft, is een nieuw olielek", zegt Greenpeace-activiste Vicky Wyatt tegenover The Guardian. "De houding van de olie- en gasindustrie om maar verder te doen alsof er niks gebeurd is, heeft verwoestende effecten op plaatselijke gemeenschappen, het milieu en het klimaat. Hoe meer infrastructuur er gebouwd wordt voor fossiele brandstoffen, hoe meer van dergelijke lekken we zullen zien. Hoog tijd dat we het voorgoed allemaal ondergronds laten zitten."