270.000 boeren klagen Monsanto aan

AP
Zo'n 270.000 biologische boeren hebben Monsanto, het grootste zadenbedrijf ter wereld, aangeklaagd wegens intimidatie en marktmanipulatie. Een rechter in New York beslist eind mei of de aanklacht voldoende gegrond is voor een rechtszaak.

De boeren worden begeleid door de Organic Seed Growers & Trade Association (OSGTA) en ondersteund door een groep country-artiesten.

Overgewaaide zaden
De boeren beweren dat Monsanto bedrijven aanklaagt voor wat Monsanto de illegale teelt van genetisch gemodificeerde gewassen uit hun gamma noemt. Volgens OSGTA weet Monsanto heel goed dat er geen sprake is van illegale teelt, maar wel van vervuiling door zaden die zijn overgewaaid van andere percelen. "Via deze intimidatie dwingt Monsanto de boeren om haar ggo-maïs, -soja of -koolzaadvariëteiten te kopen".

Zwarte lijst
De organisatie van biologische telers weigert met deze zaden te werken omdat ze volgens hen nadelig zijn voor de biodiversiteit. Bovendien is het volgens hen nog onduidelijk welke gevolgen de consumptie van ggo's heeft voor de volksgezondheid. "Monsanto zet telers die eerder wel zaaigoed van de firma kochten, maar daarmee ophielden, vaak op een zwarte lijst. Het bedrijf bedenkt daarna dat ze illegaal zaaigoed gebruiken", meent OSGTA.

Er loopt reeds een onderzoek naar Monsanto's 'blacklisting'. De officiële waakhond voor beursgenoteerde bedrijven startte in 2011 ook al een onderzoek naar Monsanto's klantstimuleringsprogramma's.

Gifschandalen
Monsanto won vorig jaar de prijs voor het slechtste bedrijf van het jaar. Dat dankt de biotechreus aan rechtszaken rond het ontbladermiddel Agent Orange, dioxine-vergiftigingen, omkoping in Indonesië en gifschandalen zoals het grootschalig dumpen van giftig afval in Groot-Brittannië. Monsanto levert 90 procent van de genetisch gemanipuleerde zaden van maïs, graan en soja op de Amerikaanse markt.