20 procent van Australische bossen vernietigd door recente bosbranden

AP
De recente bosbranden in Australië hebben meer dan 20 procent van de bossen in het land in de as gelegd. Dat is meer dan tien keer meer dan andere jaren. Volgens een studie die vandaag gepubliceerd werd, zou de klimaatopwarming een oorzaak kunnen zijn van de ongeziene bosbranden na de lange droogteperiode.

Klimatologen bestuderen momenteel gegevens van de bosbranden om de oorzaak ervan te bepalen. Zo willen ze weten in welke mate de klimaatverandering verantwoordelijk is.

Ondertussen bekijken Australische onderzoekers, in een speciale editie van het tijdschrift Nature Climate Change, andere kenmerken van deze bosbranden.
Volgens een van de studies, die tussen september 2019 en januari 2020 liep, zou ongeveer 5,8 miljoen hectare bossen zijn verbrand in de staten Nieuw-Zuid-Wales (New South Wales) en Victoria. Dit is het meest verwoestende bosbrandseizoen dat ooit is geregistreerd. 


"In het midden van de Australische lente 2019, beseften we dat een groot deel van de bossen in Oost-Australië in één keer platgebrand kon worden", zei Matthias Boer van de Universiteit van West-Sydney. 
"Het was een schok toen we beseften dat dit seizoen helemaal afwijkend was in termen van percentage afgebrand bos op vasteland", aldus Boer aan het Franse persagentschap AFP. Bovendien onderschat de studie waarschijnlijk de cijfers, aangezien Tasmanië niet in de gegevens is opgenomen. 

Gemiddeld gaat elk jaar minder dan 2 procent van de Australische bossen op in bosbranden.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssens

    Dat is de natuur he, oud bos moet ruimen voor nieuwe bossen. Onze huid wordt toch ook regelmatig vernieuwd, waarom zou het bij Moeder Aarde anders zijn?

  • Jules Vermeers

    Herstel hopen op herstel en hier kan de mens iets bijdragen.

  • Anthony Van Daele

    Staan er zo weer terug . Deze keer beter onderhouden en laten branden.