Exclusief voor abonnees

100 bedrijven stoten 70 procent van de CO2 uit: “Politiek moet touwtjes in handen nemen”

Steven Tebbe: “Shell kondigde vorige week aan dat het de overgang naar elektriciteit wil maken en zijn investeringen in nieuwe technologie drastisch zal optrekken.”
ANP XTRA Steven Tebbe: “Shell kondigde vorige week aan dat het de overgang naar elektriciteit wil maken en zijn investeringen in nieuwe technologie drastisch zal optrekken.”
Honderd bedrijven, allemaal reuzen uit de gas-, olie- en koolmijnsector, zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. CDP, de non-profitorganisatie die de data verzamelde, ziet dat bedrijven en investeerders hun kar langzaam keren en hun businessmodel mondjesmaat afstemmen op een groene economie.

Steven Tebbe, directeur CDP Europe: “Onze database bevat info over de uitstoot van 7.000 bedrijven uit de gas-, olie-, en steenkoolsector. Zij zijn goed voor de helft van de globale beurswaarde en hebben een enorme impact op het klimaat. De grootste vervuilers kunnen we terugbrengen tot honderd multinationals. Van Chinese koolmijnbedrijven tot olie- en gasreuzen als Shell en Total. Zij spelen een aanzienlijke rol in de klimaatopwarming, maar kunnen ook een cruciale rol spelen in de bestrijding ervan.”

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  En maar op de auto kappen nietwaar ,de industrie mag maar verder vervuilen en als compensatie starten we een diesel hetze en moet alles wat rijdt naar E wagen om dan vast te stellen dat het niet de wagen was.

 • Toon Schouteden

  De schoolkinderen en hun grootouders kunnen dus beter in de Antwerpse haven gaan demonstreren: daar zitten de oliemaatschappijen broederlijk naast elkaar.

 • Reinhard Dauwe

  En dan de gewone burger voor alles de schuld geven.

 • zulma cellulite

  en de containerschepen

 • mertens jean

  Shell is een Nederlands-Britse maatschappij en Total een Franse. Laat die grote maatschappijen maar eens opdraaien voor de vervuiling, ze verdienen massa's gel aan de verbruiker van olieproducten. Maar ja, wie zit er allemaal in het bestuur van die maatschappijen ?????