Exclusief voor abonnees

100 bedrijven stoten 70 procent van de CO2 uit: “Politiek moet touwtjes in handen nemen”

Steven Tebbe: “Shell kondigde vorige week aan dat het de overgang naar elektriciteit wil maken en zijn investeringen in nieuwe technologie drastisch zal optrekken.”
ANP XTRA Steven Tebbe: “Shell kondigde vorige week aan dat het de overgang naar elektriciteit wil maken en zijn investeringen in nieuwe technologie drastisch zal optrekken.”
Honderd bedrijven, allemaal reuzen uit de gas-, olie- en koolmijnsector, zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. CDP, de non-profitorganisatie die de data verzamelde, ziet dat bedrijven en investeerders hun kar langzaam keren en hun businessmodel mondjesmaat afstemmen op een groene economie.

Steven Tebbe, directeur CDP Europe: “Onze database bevat info over de uitstoot van 7.000 bedrijven uit de gas-, olie-, en steenkoolsector. Zij zijn goed voor de helft van de globale beurswaarde en hebben een enorme impact op het klimaat. De grootste vervuilers kunnen we terugbrengen tot honderd multinationals. Van Chinese koolmijnbedrijven tot olie- en gasreuzen als Shell en Total. Zij spelen een aanzienlijke rol in de klimaatopwarming, maar kunnen ook een cruciale rol spelen in de bestrijding ervan.”

Je hebt 30% van dit artikel gelezen
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  En maar op de auto kappen nietwaar ,de industrie mag maar verder vervuilen en als compensatie starten we een diesel hetze en moet alles wat rijdt naar E wagen om dan vast te stellen dat het niet de wagen was.

 • Toon Schouteden

  De schoolkinderen en hun grootouders kunnen dus beter in de Antwerpse haven gaan demonstreren: daar zitten de oliemaatschappijen broederlijk naast elkaar.

 • mertens jean

  Shell is een Nederlands-Britse maatschappij en Total een Franse. Laat die grote maatschappijen maar eens opdraaien voor de vervuiling, ze verdienen massa's gel aan de verbruiker van olieproducten. Maar ja, wie zit er allemaal in het bestuur van die maatschappijen ?????

 • NIKOL SNAUWAERT

  Ja maar wij automobilisten zijn met meer om een bijdrage te innen eindresultaat is meer in kas.

 • janine stevens

  Het is het grote geld dat telt maar die bedrijven staan natuurlijk ook garant voor vele duizenden arbeidsplaatsen. Dit oplossen of bestraffen moet op wereldniveau gebeuren.