“We eten wekelijks tot vijf gram plastic: het equivalent van een bankkaart”

Shutterstock
De plasticvervuiling is zo wijdverspreid dat we tot vijf gram plastic per week kunnen binnenkrijgen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van milieuorganisatie WWF die vandaag wordt bekendgemaakt.

Volgens de studie, die werd uitgevoerd door de Universiteit van Newcastle in Australië, is drinkwater de voornaamste bron voor de plasticopname. Een andere grote boosdoener zijn schelpdieren: die worden meestal in hun geheel verorberd, waardoor we ook het plastic in hun spijsverteringsstelsel consumeren.

“Sinds 2000 heeft de wereld evenveel plastic verbruikt als in alle voorgaande jaren samen. Een derde daarvan is uitgelekt in de natuur”, stelt het rapport.

Een gemiddeld persoon kan wekelijks 1.769 plasticdeeltjes via water alleen binnenkrijgen, schrijven de wetenschappers.

De ernst van de plasticvervuiling verschilt van locatie tot locatie, maar er is geen plek op aarde die onaangeroerd blijft, aldus de onderzoekers, die hun rapport baseerden op 52 andere studies.

In 94,4 procent van de onderzochte stalen kraantjeswater in de VS werden plasticvezels aangetroffen, met een gemiddelde van 9,6 vezels per liter. Het Europese water is minder vervuild: daar bleek 72,2 procent van de stalen besmet, met gemiddeld 3,8 vezels per liter.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Steenssens

  Denk dat niemand gisteren docu heeft gezien van" China Plastic" op Nat.Geographic een afgrijselijk crimineel milieu schandaal van 5.000 bedrijfjes die ons plastic afval trachten te recycleren - ze koken hun eten met brandend afval, tussen het plastic afval terwijl hun kinderen door de dioxines lopen -en daar doen wij zaken mee

 • Pieter De Koninck

  En toch leven we nog allemaal

 • guy perain

  Als ze nu al eens zouden beginnen met een verbod van plastic verkoop op alle eilanden!? Dan staan we al een heel stuk verder. Tegelijk plastic verbieden op alle stranden in kustgemeenten. Veel properder!!

 • Peter Janssens

  En er blijven nog steeds mensen bijkomen, dus zo ongezond zal het wel niet zijn.

 • Erika Braken

  Staf de grote bedrijven die aan massa productie doen zoals, overdreven veel kleding en plastic spullen waar je niets aan hebt en het plastic rond bepaalde groentes en fruit.