"Voedselverspilling: in arme landen het verschil tussen eten en ondervoeding"

Een Hondurese man zoekt naar voedsel op een vuilnisbelt.
REUTERS Een Hondurese man zoekt naar voedsel op een vuilnisbelt.
De verspilling van enorme hoeveelheden voedsel in de wereld betekent in veel arme landen het verschil tussen genoeg eten of ondervoeding. Van al het geproduceerde voedsel gaat naar schatting een kwart tot een derde verloren. Dat stelt de Wereldbank vandaag in een rapport.

"De hoeveelheid voedsel die wereldwijd wordt verspild is beschamend", aldus president van de Wereldbank Jim Yong Kim. "Miljoenen mensen gaan iedere avond hongerig naar bed, en toch verdwijnen honderden miljoenen tonnen voedsel in afvalbakken."

Bederf
In landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verspilt een familie van vier mensen jaarlijks voor zo'n 1.100 tot 1.600 dollar (ruim 800 tot bijna 1.200 euro) aan voedsel. In Noord-Amerika gaat ruim 60 procent van het verspilde voedsel verloren in het 'consumptiestadium'. Het eten wordt dan bijvoorbeeld gekocht in de winkel, maar bederft in de koelkast.

Volgens een schatting van OVAM van vorig jaar wordt er jaarlijks twee miljoen ton voedsel in de vuilbak gegooid in Vlaanderen.