"Strijd tegen klimaatverandering kan 22.000 miljard euro en 65 miljoen banen opleveren tegen 2030"

belga
De strijd tegen klimaatverandering zal groei teweegbrengen en welvaart creëren, pleiten internationale experts in een rapport. Door de mogelijke winsten in kaart te brengen, willen ze landen en bedrijven overtuigen om sterkere verbintenissen aan te gaan.

De omschakeling van ons economisch model naar een CO2-arme economie "biedt talrijke opportuniteiten", staat in het rapport van de Wereldwijde Commissie over Economie en Klimaat, die in 2013 in het leven werd geroepen, en gesteund wordt door politieke leiders, bedrijfsleiders en economen.

Minder vervuilde steden, groene energie, en een milieugevoelige landbouw en infrastructuur, "zullen leiden tot een hogere productiviteit, besparingen en meer sociale inclusie". Volgens de commissie zou een ander economisch model tot 26.000 miljard dollar (22.460 miljard euro) economische voordelen kunnen opleveren tegen 2030. Ook zouden er 65 miljoen banen extra kunnen bijkomen. Ook overheden zouden op hogere inkomsten kunnen rekenen.

Ngozi Okonjo-Iweala.
EPA Ngozi Okonjo-Iweala.

Maar volgens de auteurs van de studie ligt het ritme waarmee de omschakeling gebeurt te laag. "We staan op een scharniermoment. Politieke leiders moeten de voet van de rempedaal halen en een duidelijk signaal geven", zei Ngozi Okonjo-Iweala, de gewezen minister van Financiën van Nigeria, en medevoorzitter van de commissie. Ze werd daarin bijgetreden door de CEO van Unilever, Paul Polman, en de gewezen vicevoorzitter van de Wereldbank, Nicholas Stern.

Het rapport pleit ervoor om de investeringen in duurzame infrastructuur op te drijven. Multilaterale ontwikkelingsbanken moeten hun investeringen verdubbelen, tot honderd miljard dollar per jaar tegen 2020. Bedrijven tot slot moeten bij hun strategie meer rekening houden met het klimaat.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Marco Maerten, als een "innoverende" job niets opbrengt dan zal de doorbraak van die innovatie nog lang op zich laten wachten. Een firma die geen winst maakt gaat failliet, dat gaat ook op voor zonnepaneelmakers en -leggers of voor windmolenboeren. Windmolens kosten ook vogel- en vleermuislevens terwijl ze continu veel geld kosten en amper CO2 uitsparen. Beter investeren in opvangbekkens voor te veel en te weinig regen.

 • Marco Maerten

  Jan De Korte,de éne job verdwijnt,maar wordt vervangen door een innoverende job,zo gaat het al deccenialang.En trouwens,als dit bijdraagt aan een betere wereld i.p.v het huidig zuiver winstgevend systeem te koste van leven op de planeet,is dat een goede investering waard.

 • Maximus Royalstar

  En wat met de globale schuldenlast van 220% t.o.v.het BBP?Investeringen verdubbelen en dus onze schuldenlast ook?Voor we deze planeet kunnen veranderen moet er een reset van ons monetair systeem komen,maar de vraag is wat of wie daarvoor zal zorgen.Met het huidig systeem gaan we op die manier naar een hyper inflatie.

 • Johan Apatride

  Aangezien de wereldbevolking jaarlijks met meer dan 70 miljoen mensen toeneemt, stellen die 65 miljoen jobs weinig voor.

 • Jos Goris

  En waarom wordt er niet mee doorgewerkt dan ,of is dien droom te hoog gegrepen ik ga mijne lotto laten invullen door die Mevrouw want die heeft precies kennis of is ze nog niet wakker!