"Slechts helft plastic flessen en flacons wordt gerecycleerd"

rv
In Vlaanderen wordt slechts de helft van de plastic flessen en flacons gerecycleerd. Dat blijkt uit onderzoek van Recover, een samenwerking van 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen, meldt de VRT. Bovendien worden de gerecycleerde fessen niet gebruikt om nieuwe flessen te maken, maar andere materialen die nadien gewoon op de afvalberg of in zee belanden.

Fost Plus, dat de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België organiseert, beweert nochtans dat 80 procent wordt gerecycleerd. "Klopt niet", zegt Recover. "Het gaat slechts om de helft."

Hoe komt Recover aan dat getal? "Niet alle geproduceerde plastic flessen worden meegeteld in de berekening van Fost Plus", klinkt het. "Zo zou er 5 tot 10 procent plastic flessen extra zijn, die vanuit het buitenland meegenomen worden. En dan is er ook nog een percentage zogenoemde free riders, bedrijven die niet aangeven dat ze plastic produceren."

Circulaire economie

Er zijn dus meer producten in omloop dan geteld, aldus Recover. "Terwijl er aan ingezamelde producten (in de blauwe PMD-zak) minder is dan geteld." Volgens Recover worden de ingezamelde flessen gewogen, maar in die weging zit bijvoorbeeld nog restvocht. Er wordt dus meer plastic geproduceerd en minder ingezameld, wat resulteert in een lager percentage dat gerecycleerd wordt, concludeert Recover.

Bovendien worden die gerecycleerde flessen niet gebruikt om nieuwe flessen van te maken, maar belanden ze in isolatiemateriaal, fleecetruien of bakjes voor voeding. En die worden niet gerecycleerd, maar belanden gewoon op de afvalberg of in zee. 

Statiegeld

Milieuorganisatie Recycling Netwerk haalt aan dat de manier waarop Fost Plus rekent al langer onder vuur ligt. Zelf concludeerde de organisatie naar eigen zeggen in juni 2018 al na een fact check dat maximaal maximaal 62,2 tot 66,3 procent wordt gerecycleerd. "Het empirisch onderzoek van Recover bevestigt deze bevindingen nu", aldus de organisatie.

"Nu we de werkelijke Vlaamse recyclagegraad kennen, wordt meteen duidelijk hoeveel meer milieuwinst kan gehaald worden door het statiegeld in Vlaanderen uit te breiden van bierflesjes tot alle plastic flessen", meent Recycling Netwerk. "Zo kunnen we naar een circulaire economie gaan: een plastic fles wordt gerecycleerd tot een nieuwe plastic fles. Dat is een hoogwaardige toepassing, die de milieuvervuiling door plastic echt aanpakt. Met de geplande uitbreiding van de blauwe zak lijkt juist het tegenovergestelde te gebeuren. In de blauwe zak worden meer andere soorten plastics gezamenlijk ingezameld. Daardoor raken de plastic flessen meer vervuild en kunnen ze moeilijker hoogwaardig worden gerecycleerd", klinkt het. 

Metalen verpakkingen

"Wil de Vlaamse regering een ernstig afvalbeleid ontwikkelen, dan moet ze snel zelf de metingen van de recyclage in handen nemen. Doet ze dat niet en blijft ze afgaan op de zelfrapportage van de industrie, dan zullen alle doelstellingen - ook die van het 'verpakkingsplan' dat de regering voor de zomer besliste - volledig op los zand gebouwd zijn", besluit Recycling Netwerk.

Uit eerder onderzoek van Recover bleek ook al dat in Vlaanderen slechts 65 procent van de metalen verpakkingen gerecycleerd wordt. Nochtans wordt er vaak gesproken over meer dan 100% recyclage, omdat we wettelijk gezien een bepaald deel van het schroot uit assen van verbrandingsinstallaties mogen meetellen, los van de vraag of dat schroot nu afkomstig is van verpakkingen of niet-verpakkingen. Waar de overige metalen verpakkingen terecht komen, is niet duidelijk.
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Gewoon hoge boetes opzetten, als men de moeite niet doet om een beetje te sorteren is het wel erg gesteld met onze bevolking!

 • Gerard Braeckmans

  "En die worden niet gerecycleerd, maar belanden gewoon op de afvalberg of in zee. " Gaan ze nu beweren dat we hier alles in zee gaan gooien? Ongeloofwaardig gedoe, een gedraai met statistieken, het zoeken achter problemen die er misschien wel niet zijn.

 • Edgard Gielis

  en het maar op de toeristen steken aan de kust afval in zee

 • Marc Statham

  Mijn buur stookt die op in zijn allesbrander.

 • Ferdinand Engelbeen

  Kleine aanvulling: plastiek in aanraking met voedsel (dus ook voor water) mag niet gerecycleerd zijn. Als men dat zo nodig wil hergebruiken, moet men een binnenlaag van nieuwe plastiek voorzien. In Nederland gebeurt dat, maar inzake milieu heeft dat weinig zin. Gewoon verbranden en de energie recupereren, maar statiegeld kan helpen om alles terug te krijgen.