“Planeet stevent af op wereldwijde klimaatramp”

Een gigantische brok ijs breekt af van de Perito Moreno Glacier in Patagonië, Argentinië.
Thinkstock Een gigantische brok ijs breekt af van de Perito Moreno Glacier in Patagonië, Argentinië.
Meer dan de helft van de kantelpunten die kunnen leiden tot langdurige onomkeerbare klimaatveranderingen op aarde en de beschaving kunnen bedreigen, zijn geactiveerd. Dat stellen verschillende wetenschappers in een artikel dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De negen kantelpunten kunnen zich gedragen als een rij dominostenen. “Zodra een of twee dominosteentjes worden omgestoten, duwen ze de aarde in de richting van de andere", verklaart professor Will Steffen van de Australian National University (ANU) in Canberra. "We vrezen dat het onmogelijk wordt om te vermijden dat de hele rij van dominostenen omvalt, wat een waterval veroorzaakt die het bestaan van de menselijke beschavingen zou kunnen bedreigen."

De actieve kantelpunten zijn het smelten van het Arctische zee-ijs en de ijsvlaktes in Groenland en Antarctica, de dooi van de permafrost en het kappen van de bomen van het boreaal woud en het Amazonegebied.
"Dat kan leiden tot de oncontroleerbare uitstoot van koolstof in de atmosfeer, die eerder in de aarde was opgeslagen, waardoor de opwarming van de aarde en de destabilisering van de ijsvlaktes zullen versnellen", aldus Steffen. Door het smelten van de ijsvlaktes zou het zeeniveau "onomkeerbaar" stijgen tot 10 meter. "We hebben steeds minder tijd om te reageren", waarschuwen de wetenschappers.

Hoewel de meeste landen het akkoord hebben ondertekend om de opwarming van de aarde te beperken tot hooguit 2 graden Celsius, stevenen we af op een opwarming van minstens 3 graden, klinkt het nog.
234 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean pierre bovele

  Hogere wiskunde bij al die specialisten!!! Nu lezen we al 10 m, droogteprobleem opgelost! Zoet water in overvloed! Sukkelaars!!!!

 • Jan De Schutter

  Goed zo... ik ben benieuwd...

 • pol van de velde

  De aarde is een levende identiteit die wanneer nodig zichzelf kan en zal beschermen (Universele wet). En wanneer de mens de aarde blijft misbruiken zullen we er de gevolgen van dragen en binnen afzienbare tijd ons boeltje moeten pakken.

 • Willy VanErps

  Ik ben absoluut geen klimaat ontkenner maar weet je wat? Het kan me allemaal geen bal meer schelen. Ik ben al die, tegenstrijdige, berichten van politici, doemdenkers en ontkenners grondig beu. Ik zie enkel maar dat niemand het zeker weet, dit ons heel veel geld zal kosten en dat het resultaat op de opwarming heel waarschijnlijk nul of verwaarloosbaar zal zijn.

 • Dirk De Winter

  Moeder natuur zal zich herstellen... Wat de mens tenietgedaan heeft...