"Opnieuw groot olielek Shell in Nigerdelta"

Een visser laat de gevolgen van de olielekkage zien.
REUTERS Een visser laat de gevolgen van de olielekkage zien.
Shell kampte de afgelopen tijd opnieuw met een grote olielekkage in de Nigerdelta in Nigeria. Dat meldde persbureau Reuters vandaag. Door de lekkage zou het equivalent van 3.800 vaten olie zijn weggestroomd. Volgens Shell is die schade veroorzaakt door een mislukte poging tot diefstal van de olie.

Shell ligt vaker onder vuur in Nigeria vanwege olievervuiling. Op het Nigeriaanse vasteland worden oliepijpleidingen vaak illegaal afgetapt en gesaboteerd, wat zware verontreiniging tot gevolg heeft. Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika.

Een plaatselijke visser noemde de nieuwe lekkage de grootste die hij in de afgelopen vijf jaar heeft meegemaakt. Volgens Shell wordt er hard gewerkt aan het herstellen van de schade en is inmiddels voor zowat 1.200 vaten aan olie weer opgeruimd.

Het Nigeriaanse parlement stelde onlangs in een niet-bindend besluit vast dat Shell bijna 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) dient te betalen voor de schade door een olielekkage bij zijn offshore-olieveld Bonga in december 2011. Dat besluit volgde op een rapport van het Nigeriaanse overheidsagentschap Nosdra, dat onderzoek doet naar schade door olievervuiling. Nosdra schat dat bij de lekkage bij Bonga ongeveer 40.000 vaten olie de zee zijn ingestroomd.