Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ontmanteling Fukushima duurt meer dan 30 jaar"

EPA
Het zal allicht meer dan dertig jaar duren vooraleer de beschadigde kernreactoren in het Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in het noordoosten van Japan ontmanteld zijn. Dat melden plaatselijke media op basis van een ontwerprapport van een regeringspanel.

Een meltdown trof de drie reactoren van het nucleaire bedrijf na de enorm zware aardbeving en tsunami van 11 maart. Sindsdien lekt radioactiviteit uit de centrale.

Brandstof
Volgens het panel van de Japanse Commissie voor atoomenergie zal het minstens tien jaar duren om de gesmolten kernbrandstof in de beschadigde reactoren 1, 2 en 3 te verzamelen. In 2015 zou gestart moeten worden met de verwijdering van de resterende bandstof in de opgebruikte bassins van nucleaire brandstof, schrijft de zakenkrant Nikkei. De ontmanteling kan ten vroegste volgend jaar starten, wanneer kranen en bouwcontainers zijn geinstalleerd om de brandstof op te slaan.

Staatssteun
Tepco heeft de Japanse regering overigens 8,5 miljard euro steun gevraagd, ondere andere om de schadeclaims tegen het bedrijf te vergoeden. Meer dan 80.000 mensen moesten wegens de radioactieve vervuiling hun huizen en bedrijven verlaten. (dpa/sam)

Meer over


Meld een bug