"Ons klimaat evolueerde van tropisch warm naar een bijna ijstijd in amper 200 jaar"

Alamy
Nieuw doctoraal onderzoek aan de VUB toont aan dat de overgang van de laatste tussenijstijd, gedateerd omstreeks 117.000 jaar geleden, geen geleidelijk proces was maar een kwestie van slechts twee eeuwen, een peulschil op de geologische schaal. De bevindingen kwamen aan het licht bij isotopenonderzoek van stalagmieten in de grotten van Han-sur-Lesse en Remouchamps.

"Het onderzoek is erg belangrijk in het kader van onderzoek naar de klimaatopwarming waar we op dit ogenblik mee te maken hebben", vindt VUB-vorser Stef Vansteenberge, die hierover een doctoraat voorbereidt. "Onze bevindingen wijzen er immers op dat in periodes met hogere temperaturen dan vandaag op volledig natuurlijke wijze een drastische afkoeling heeft plaatsgevonden, iets wat misschien niet meteen verwacht wordt in de huidige context van de klimaatopwarming."

4 graden warmer dan nu

VUB-vorser Stef Vansteenberge: "De groei van stalagmieten en de variaties van koolstof- en zuurstofisotopen in die stalagmieten zijn beide goede indicatoren voor de vegetatie bovenop de onderzochte grotten op welbepaalde momenten in de geologische geschiedenis. Tijdens het laatste interglaciaal, een periode tussen twee ijstijden, was de globale temperatuur ongeveer 4 graden Celcius warmer dan nu."

In tweehonderd jaar zakte de temperatuur dusdanig, van superwarm naar veel kouder dan nu, dat het bos verdween en de vegetatie heel snel degradeerde tot een koude steppe

VUB-vorser Stef Vansteenberge

Dat is erg veel. Nu wordt al groot alarm geslagen door klimatologen omdat we de temperatuurstijging door de CO2-uitstoot waarschijnlijk niet onder de 2 graden Celcius zullen kunnen houden. "De gemiddelde jaartemperatuur in onze streken moet in die periode rond 14 graden Celcius hebben geschommeld. De vegetatie bestond vooral uit bos met een dichte ondergroei. In tweehonderd jaar zakte de temperatuur dusdanig, van superwarm naar veel kouder dan nu, dat het bos verdween en de vegetatie heel snel degradeerde tot een koude steppe."

Unieke stalen

De Belgische stalen van Vansteenberge zijn uniek, zeker voor de periode tussen 127.000 en 94.000 jaar geleden, omdat ze een quasi volledig beeld geven van het klimaat in continentaal Europa. Eerder onderzoek gebeurde op marine sedimenten. Die zijn moeilijker precies te dateren en geven niet zo'n lokaal beeld van vegetatie en klimaat. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lies De Vuyst

  Dus over 2 eeuwen zijn we allemaal "Eskimo's". Kunnen ze ons weer een fortuin aanrekenen aan verwarming- en elektriciteitskosten. Vadertje staat en de grote bedrijven zullen zich in de handen wrijven....

 • Karel Flanders

  Krijgen we nu al die milieu taksen terug? Denk het niet.

 • De Waen Luc

  Danny buyse : laat je niks wijsmaken...er is niks abnormaals aan de C02 uitstoot ( wat wel goed zou zijn voor planten en dieren..wat meer C02)...C02 stelt niks voor qua opwarming, waterdamp is 1000 x sterker..ZE leiden de aandacht af van de echte vervuiling : pesticiden, zware metalen, nucleair afval ect..

 • Ivan Klemic

  zie je wel dat de mens er niets mee te maken heeft!! Het is de natuur da's al;

 • danny buyse

  En toch denk ik persoonlijk dat er een verschil is!! Vroeger was dat op een natuurlijk manier. Nu is dat op een onnatuurlijke manier door de mens zijn levensstijl door industrie, lucht, land en zee verkeer. Ook dieren en zelfs bomen stoten CO2 af maar dat is al altijd geweest enkel de dieren is door de toename voor menselijke behoefte dan weer ook een abnormale CO uitstoot!