“Octopuskwekerijen vormen bedreiging voor voedselketen”

iStock
In verschillende landen, zoals Chili, Japan, Australië en Mexico, staat octopus op het menu als een culinaire delicatesse. Jaarlijks wordt er maar liefst 350.000 ton gevangen en geserveerd in restaurants. Bij diverse viskwekerijen liggen nu plannen op tafel om op grote schaal octopussen te kweken, maar dat is volgens wetenschappers “ethisch en ecologisch onverantwoord”. 

Het Japanse visbedrijf Nissui heeft gemeld dat de eieren van octopussen, die in gevangenschap leven, zijn uitgekomen. Volgend jaar zullen de dieren verhandeld worden. Ook andere bedrijven, onder meer in Mexico en Australië, lieten weten dat ze het voorbeeld van de Japanse kwekerij zullen volgen. 

“Deze bedrijven zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van kweekprogramma’s”, zegt Peter Godfrey-Smith van de Universiteit van Sydney aan de Britse krant ‘The Guardian’. “Maar het kweken van deze dieren zal onvermijdelijk problemen veroorzaken op vlak van milieu en welzijn”, zo waarschuwt de onderzoeker.

Zeeleven

Volgens het onderzoeksteam moeten de gekweekte octopussen gevoed worden met grote hoeveelheden vis en en schaaldieren. De visvangst zal bijgevolg uitbreiden, waardoor reeds bedreigde zeedieren verder onder druk komen te staan. “Dit is niet duurzaam en absoluut niet goed voor onze voedselketen. Dergelijke industrie is ethisch en ecologisch onverantwoord”, klinkt het. 

Bovendien wijzen de wetenschappers erop dat octopussen niet in gevangenschap zouden moeten leven. “Octopussen zijn intelligente, nieuwsgierige wezens. Het intensief kweken veroorzaakt veel stress, wat dodelijk is voor deze dieren. We zien geen enkele reden waarom zo’n dier de bron zou moeten worden van massaal geproduceerd voedsel.”

Onderzoekers van de universiteit roepen andere academische instellingen en overheden op om de financiering van octopuskwekerijen wereldwijd te blokkeren.

Bekijk ook ‘Vlogster wil octopus opeten, maar die keert zich tegen haar’:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Samuel Peeters

  Zeeuwse mosselen komen allang niet uit Zeeland, onze garnalen worden in het Midden-Oosten gepeld en boontjes worden ingevlogen uit Rwanda. We hebben nog wat meer ethische vragen op te lossen!

 • Heimo Davidts

  Waarom niet de vrouwtjesoctopussen eten die sterven na de geboorte van hun kroost? Dan moet men er geen afmaken.

 • Alec Verbruggen

  Een dier leeft in functie van de mens, als eten of als huisdier. Laten we ervan profiteren zolang het mogelijk is en onze buikjes rond smullen. De rest is bijzaak, letterlijk.

 • gianni de moor

  Overbevolking is de grootste boosdoener

 • Luc Deboosere

  Een mens zou alles opeten wat loopt, vliegt, kruipt, zwemt, springt, enz. ....We eten straks de wereld leeg.