"Lockerbie-terrorist kwam vrij op verzoek van BP"

UNKNOWN

Vier Amerikaanse senatoren uit New Jersey en New York vragen het Amerikaanse State Department om een onderzoek in te stellen naar de betrokkenheid van olieconcern BP bij het vrijlaten van een Libische terrorist. Abdel Baset al-Megrahi, die vastzat voor de aanslag op een 747 boven Lockerbie in 1988 waarbij 270 doden vielen, zou op verzoek van BP zijn vrijgelaten. Dat zou BP toelaten een oliedeal van 900 miljoen dollar met Libië te finaliseren. Tony Blair zou als tussenpersoon zijn opgetreden.

Prostaatkanker
Abdel Basset al-Megrahi werd op 20 augustus 2009 vrijgelaten omdat hij in een terminale fase van prostaatkanker zou verkeren. "Hij heeft nog drie maanden te leven" luidde het. Ondertussen heeft de terrorist een wonderbaarlijk herstel ondergaan: de laatste dokter die hem onderzocht ziet Al-Meghrabi 100 jaar worden.

Senatoren Kirsten Gillibrand, Charles Schumer, Frank Lautenberg en Robert Menendez vragen nu aan Hillary Clinton om eens goed te kijken naar de betrokkenheid van BP in de vrijlating van de terrorist. Ze zeggen dat BP de Britse overheid onder druk zette om de terrorist vrij te laten omdat anders Gadhafi de oliedeal ter waarde van 900 miljoen dollar zou laten springen. (mvl)