"Klimaatverandering zal hoogte van golven veranderen"

UNKNOWN
De klimaatverandering zal de gemiddelde hoogte van de golven in het zuidelijk halfrond verhogen, en in het noordelijk halfrond verlagen. Dat blijkt uit een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

In minstens zeven procent van de oceanen wereldwijd zal de golfslag met 20 tot 30 centimeter verhogen, stellen de onderzoekers van de Universiteit van Kyoto in Japan. Dat is het gevolg van intensere westenwinden in de zuidelijke hemisfeer door de klimaatverandering. Vooral Australië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea zullen daar de gevolgen van ondervinden.

De hogere golven hebben belangrijke gevolgen. Ze kunnen schade aanrichten aan koraalriffen en de groei van zeewier, en ze dreigen de sedimentatie rond de kustlijn te beïnvloeden. Bovendien maken ze de visserij moeilijker in het zuidelijk halfrond. Dat is slecht nieuws, want in landen als Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea is de arme kustbevolking erg afhankelijk van vis als bron van dierlijk eiwit.

In een kwart van de oceanen zullen de golven dan weer lager worden, met name in het noordelijk halfrond. Dat is goed nieuws voor de vissers en heeft ook gevolgen voor de kust, waar de erosie vermindert.