"Klimaatverandering leidt tot meer gewapende conflicten"

Jongeren tijdens een klimaatmars.
AFP Jongeren tijdens een klimaatmars.
De klimaatverandering vergroot het risico op gewapende conflicten. Dat blijkt uit een internationale studie waar ook onderzoekers van de UAntwerpen aan deelnamen. "Zelfs in een scenario van 2 graden opwarming is er meer dan een verdubbeling van de invloed van klimaat op conflict."

In hun studie, verschenen in het toonaangevende tijdschrift Nature, keken de onderzoekers naar het risico op een gewelddadig binnenlands conflict met het klimaat als oorzaak. Dat lag volgens experts de voorbije honderd jaar tussen 3 en 20 procent.

Zelfs in een scenario van 2 graden opwarming boven pre-industriële niveaus is er meer dan een verdubbeling van de invloed van klimaat op conflict

Andere factoren, zoals lage socio-economische ontwikkeling, beperkte staatscapaciteit, ongelijkheid tussen groepen en een recente geschiedenis van geweld, hebben duidelijk een grotere impact op interne conflicten. Maar de onderzoekers verwachten wel dat de klimaatverandering het risico op toekomstige conflicten doet toenemen.

"In een scenario van 4 graden opwarming neemt de invloed van het klimaat op conflicten toe met een factor vijf, een sprong naar 26 procent kans op een substantiële toename van het conflictrisico", zegt Jean-François Maystadt van de UAntwerpen. "Zelfs in een scenario van 2 graden opwarming boven pre-industriële niveaus - het doel van de Parijsakkoorden - is er meer dan een verdubbeling van de invloed van klimaat op conflict, stijgend naar een kans van 13 procent."

Conflictfactoren 

De klimaatverandering heeft een impact op de landbouwproductie, op de economie in het algemeen en op ongelijkheden binnen groepen. Die factoren kunnen op hun beurt andere conflictfactoren beïnvloeden en op die manier het risico op geweld doen toenemen.

Volgens Maystadt kunnen bepaalde strategieën de invloed van klimaat op conflict wel doen afnemen. "Over de grenzen van disciplines heen moeten we samenwerken om aan risicobeheer te doen. Oogstverzekering, opslag na de oogst, opleidingen en andere maatregelen kunnen de voedselzekerheid doen toenemen en de economische kansen diversifiëren, waardoor potentiële connecties tussen klimaat en conflict verminderd worden.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Complete onzin. Klimaatveranderingen en gewapende conflicten worden veroorzaakt door overbevolking en niks anders.

 • Ferdinand Engelbeen

  Als er een goed bestuur is in een land, dan heeft klimaatverandering daar geen enkele invloed op: mislukt de oogst in één deel of zelfs een heel land, met hulp van een ander deel of de rest van de wereld, dan komt dat op zijn plaats terecht. Is er een slecht bestuur, of reeds conflicten, dan maakt dat zulke zaken alles maar erger. Overigens is dat van alle tijden, de Vikingen zijn ook op rooftocht gegaan toen het klimaat kouder werd...

 • Luc Moortgat

  Inderdaad bevolkingsexplosie... politiek gebruikt nu eenmaal gesubsidieerde onderzoeken om zo veel mogelijk mensen achter zich te scharen om zo belastingen te heffen onder mom van klimaatverandering.

 • Lodewijk Verborgt

  En die onderzoekers (?) praten en praten maar verder de meest onzinnige dingen bij elkaar. Maar ja, wat wil je? Als ze dat niet doen moeten ze misschien gaan werken en dat is waarschijnlijk lastiger dan fantaseren.

 • Stijn Billen

  Vingers in de oren en blijven negeren. Het sluiten van de grenzen lost dat probleem wel op.