"IJskoude lente is gevolg van snel smeltend poolijs"

EPA
Klimaatwetenschappers linken de grote sneeuwstormen en het kille lenteweer aan het massale verlies van Arctisch poolijs. De omvang en het volume van het ijs, dat jaarlijks smelt in de Arctische Oceaan, bereikte vorige lente een historische laagte. Volgens recente satellietgegevens heeft het ijsvolume bijna een minimumrecord bereikt voor de tijd van het jaar. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

"Het ijs smelt enorm snel. De omvang is 80 procent kleiner dan 30 jaar geleden, dat is dramatisch. Het is een symptoom van de opwarming van de aarde en draagt bij tot de opwarming van de Arctische Oceaan", aldus Jennifer Francis, onderzoekster van het Rutgers Institute of Coastal and Marine Science.

Volgens Francis en een groeiend aantal wetenschappers warmen de oceanen en atmosfeer op door het gesmolten poolijs. Dat keert op zijn beurt de straalstroom om, een luchtstroom op grote hoogte die stormen stuurt en het weer voornamelijk regelt op het noordelijke halfrond.

Extreem weer
"Het omkeren van de straalstroom leidt tot extreem weer", zegt Francis. "De koude lucht van de Noordpool reist daardoor veel verder naar het zuiden."

Het is niet de eerste keer dat Francis waarschuwt dat de temperatuursstijging aan de Noordpool gelinkt kan worden aan extreem weer. Reeds in september vorig jaar voorspelde ze dat het smelten van een recordhoeveelheid poolijs tot een extreem koude winter kon leiden in Noord- en West-Europa.

Daarin werd ze gevolgd door Vladimir Petoukhov, professor en onderzoeker aan de universiteit van het Duitse Potsdam. Ook hij veronderstelt dat het smelten van poolijs kan leiden tot een richtingsverandering van de straalstroom.

Contrast
De sneeuwval en kille temperaturen van deze maand staan in schril contrast met maart 2012. Toen maakten heel wat landen een erg warme lente mee.