'Hulk' roept Nederlandse regering op niet in beroep te gaan in klimaatzaak

De Amerikaanse acteur Mark Ruffalo heeft een videoboodschap opgenomen waarin hij de Nederlandse regering oproept om niet in hoger beroep te gaan. Eind juni verloor de Nederlandse overheid een rechtszaak die werd aangespannen door milieuorganisatie Urgenda.

'Ga niet in beroep,' zegt Ruffalo in zijn beste Nederlands. De acteur, die vooral bekend is als de Hulk uit de blockbuster The Avengers, zet zich al langer in tegen klimaatverandering. Op Twitter vraagt hij regelmatig aandacht voor milieuproblematiek.

De rechter eiste in zijn oordeel eind juni dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen verminderd met 25 procent tegen 2020. De uitspraak was een mijlpaal, omdat voor het eerst een rechter een staat verplichtte om maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering.

Nederland is momenteel op koers om de uitstoot met minder dan 17 procent te verminderen, zei de rechter, en mist zo de doelstelling die overeengekomen is in internationale verdragen. De overheid kan zich niet verschuilen achter andere landen die ook hun doelstelling niet halen.

Ook in België is er een milieuzaak aangespannen tegen de overheid. De uitspraak hiervan wordt pas volgend jaar verwacht.