'Historische' uitspraak bevestigd: Nederlandse staat moet meer doen tegen uitstoot broeikasgassen

AP
De Nederlandse staat moet meer doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld in een door klimaatorganisatie Urgenda aangespannen zaak. De klimaatorganisatie kreeg drie jaar geleden al gelijk, en wint nu ook in hoger beroep. De uitspraak werd destijds historisch genoemd.

Klimaatveranderingen zijn een reële dreiging, met een ernstig risico. "Het is de verplichting van de Staat om bescherming daartegen te bieden", aldus het hof.

De uitspraak werd vandaag in de zaal met een lang en luid applaus en gejoel ontvangen door de achterban van Urgenda en mensen vielen elkaar in de armen. 
Tijdens het voorlezen van het arrest werd ook al meerdere keren 'yes!' geroepen, of gelachen als argumenten van de Nederlandse staat van tafel werden geveegd. De argumenten van de staat zijn "verpletterd", aldus de aanwezigen.

De klimaatorganisatie eist dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland in 2020 met zeker 25 procent wordt teruggedrongen ten opzichte van 1990. "Gelet op de grote gevaren die dreigen te ontstaan, moeten we al op korte termijn verdergaande maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikassen terug te dringen", besluit het hof. 

AP
AP
AP15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  mich lee : Nederland is reeds bezig met gasaansluitingen uit de grond te halen ze moeten verplicht aansluiten op het stedelijk warmte net en in het gros van de steden kom je er niet meer in met de auto ...auto op de rand en te voet met fiets of met openbaar vervoer naar het centrum is daar de norm

 • Karel Tichmann

  Arme `Ollanders hun belasting gaat weer omhoog, en deze miljoenen gaan naar prof. dr. ir. Pier Vellenga. Waar niemand op gekozen heeft, of weet wie hij is. Alleen de "klimaatorganisatie Urgenda" kan uitstekend papier ter hand nemen, het bedrukken met perfecte inkt en de combinatie totaal waardeloos maken.

 • Louis Smeekens

  Ja, we moeten met zn allen diesel vermijden en elektrisch rijden, opgewekt door bruinkoolcentrales. Vraag me af wat ze gaan doen als iedereen elektrisch rijdt, met dat kernafval waar ze nu al met een probleem zitten omdat geen enkele opslag die voor 1 miljoen jaar zal houden deugt.

 • jos robben

  en ook de hollanders gaan plat op de buik voor de groene larie

 • René Mertens

  Bende groen onnozelaars. En de bevolking trapt in al die onzin. Maar eens gaan de ogen open, en dat gaat niet zo lang meer duren.