“Glyfosaat niet kankerverwekkend”: Amerikaans milieuagentschap spreekt rechter tegen

Een nieuwe versie onkruidbestrijder Roundup: zonder glyfosaat.
Photo News Een nieuwe versie onkruidbestrijder Roundup: zonder glyfosaat.
De onkruidverdelger glyfosaat is niet kankerverwekkend. Dat heeft het Amerikaanse agentschap voor Milieu EPA vandaag herhaald. Het bureau gaat daarmee in tegen de federale rechtbank in San Francisco. Die oordeelde onlangs dat de onkruidverdelger Roundup, dat het omstreden middel glyfosaat bevat, kanker veroorzaakt heeft bij een man uit de staat Californië.

“De Environmental Protection Agency blijft vaststellen dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid wanneer glyfosaat gebruikt wordt zoals voorgeschreven en dat glyfosaat geen kankerverwekkende stof is", aldus het agentschap in een verklaring. 

Tegelijk merkte het EPA op dat een beoordeling in 2017 op ecologische risico's had gewezen. Daarom komen er nu nieuwe maatregelen die landbouwers moeten helpen het middel op de beste en meest efficiënte manier te gebruiken, luidt het.

Schadevergoedingen

Het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto, sinds 2018 onderdeel van het Duitse concern Bayer, moet miljoenen dollar aan schadevergoedingen betalen nadat het in twee rechtszaken te horen kreeg dat zijn producten die glyfosaat bevatten, waaronder Roundup en Ranger Pro, kanker hebben veroorzaakt. 

Hoewel het bedrijf in beroep ging, lopen er nu al 13.000 glyfosaat-klachten tegen Bayer in de VS.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sigi Marli

  Beste mensen, het feit dat mensen ouder worden komt omdat men niet meer sterft door kinderziektes waardoor de gemiddelde leeftijd een enorme sprong maakte - dat roundup dan niet gevaarlijk zijn zijn is een drogredenering. Bovendien zijn de argumenten dat het de zgn 'yield' zou verhogen maar natuurlijke methodes scoren beter simpelweg omdat deze meer aansluiten bij de natuur en dus niet meer vragen dan wat de grond te bieden heeft.

 • DIRK RASSCHAERT

  Roundup, DDT,asbest, allemaal niet schadelijk voor de gezondheid, en de Boeings vallen niet uit de lucht! Niet moeilijk wanneer de bedrijven zelf de testen doen! Die leven allemaal volgens het Theofiel-principe : kleine percentages, rijke ventjes. Hoe en ten koste van wat en wie kan hen geen ballen schelen.

 • Joris Cambie

  @Michel Destoop Ik ben meer dan 25 jaar pofesioneel biologische landbouwer op 24ha Er wordt hier nog zelden of per uitzondering met de hand gewied. Mag je altijd komen vragen aan de buren/gangbare collega's. En als we steeds ouder worden heeft dit meer te maken met wetenschap en gezondheidszorg. En je mag altijd eens komen kijken !

 • Wesley Gevaert

  Het EPA bestaat niet meer. Trump heeft alle wetenschappers vervangen door lobbyisten voor kool en olie en dergelijke. Hun woord of onderzoek is niets meer waard.

 • michel De Blay

  @Peter Destoop. Wat zou u nu toch willen ,dat de boer en de boerin gezellig naast elkaar, alle dagen van het jaar, 20 uur /dag onkruid gaan staan wieden???Probeer maar eens zonder herbicide één are onkruidvrij te houden??? Onkruidverdelgers worden meestal gespoten VOOR of onmiddellijk na de zaai, op die manier heeft de natuur nog maanden de tijd om de stof af te breken. We worden als mensheid als maar ouder en ouder dus ….zo erg zal het wel niet zijn zeker???