"Gezonken Russische atoomduikboot dreigt kernramp te veroorzaken"

REUTERS
Een naar de bodem van de Arctische Oceaan verzonken (Sovjet)Russische atoomduikboot dreigt een kernramp te veroorzaken, zo heeft de Duitse nieuwswebsite Spiegelonline vandaag gemeld, vooruitlopend op 'Report Mainz', het magazine dat later op de avond op de Duitse openbare televisiezender ARD uitgezonden wordt.

De toenmalige Sovjetunie had onconventionele probleemoplossingen, zo ook voor de kernonderzeeër K-27 in 1981. Er was een panne waarbij negen zeelui dodelijk bestraald werden. In plaats van de boot te ontmantelen en de nucleaire brandstof uit de reactor te verwijderen, goot de marine bitumen, beton en bewaringsmiddelen in de 110 meter lange U-boot, om hem dan in de Kara Zee ten oosten van Nova Zembla naar de zeebodem te sturen, 33 meter diep.

Maar volgens ARD gewagen Russische atoomdeskundigen van een "tikkende tijdbom". In een intern rapport van het Russisch ministerie van Leefmilieu, dat dateert van de zomer van 2011 en voorgelegd is aan het Kremlin, roepen zij op de K-27 "ten laatste in 2014" te bergen.

Het probleem is niet zozeer dat er al radioactiviteit uit de atoomduikboot ontsnapt. Door het insijpelen van water in de defecte reactor met zijn hoogverrijkte kernbrandstof kan een oncontroleerbare kettingreactie ontstaan, waardoor een grote hoeveelheid radioactief materiaal kan vrijkomen. Het visbestand in de Barentsz-zee loopt daarbij groot gevaar.