"Enkel met ambitieus energieplan én inspanningen van burgers kan België klimaatdoelstellingen behalen”

Op de derde grote klimaatmars waren gisteren in Brussel uiteindelijk 8.000 mensen aanwezig. De twee eerste marsen trokken respectievelijk 65.000 en 70.000 deelnemers.
BELGA Op de derde grote klimaatmars waren gisteren in Brussel uiteindelijk 8.000 mensen aanwezig. De twee eerste marsen trokken respectievelijk 65.000 en 70.000 deelnemers.
België kan de klimaatdoelstelingen behalen, besluiten VUB-onderzoekers Willy Baeyens en Hubert Rahier op basis van wetenschappelijke cijfers. Daarvoor is wel een ambitieus energietransitieplan nodig, en ook de burgers zullen een inspanning moeten leveren.

België heeft voorlopig geen duidelijk plan waarmee het de omslag maakt van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie (HEN). De cijfers die de twee chemici van de VUB ter beschikking hebben, tonen evenwel aan dat België wel energieneutraal kan worden. De omslag naar hernieuwbare energie volstaat echter niet: er komen nog vier grote maatregelen bovenop.

De energieconsumptie moet omlaag door onder meer de huizen goed te isoleren. Het energiegebruik moet aangepast worden aan de beschikbaarheid en er moet meer energie opgeslagen worden. Het opslaan van de hernieuwbare energie wordt een grote uitdaging, want bij fossiele brandstoffen werden die opslagruimtes natuurlijk gecreëerd. Tenslotte moet ook de capaciteit van het internationaal elektriciteitstransport toenemen en dat kan mogelijk zelfs intercontinentaal.

270 terrawattuur

Alles samen moet de energieproductie uit hernieuwbare bronnen voor een klimaatneutraal België op ongeveer 270 terrawattuur (TWh) per jaar liggen. De onderzoekers geloven dat HEN in België tegen 2030 goed zal zijn voor meer dan 150 TWh per jaar, waarvan minstens 30 TWh via windturbines en 120 TWh via zonne-energie. Maar de burgers zal ook nog een grote inspanning moeten leveren om de overige 120 TWh te behalen. De boodschap is duidelijk: "Plaats fotovoltaïsche zonnepanelen en eventueel ook een zonneboiler", aldus de VUB-onderzoekers. 
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nikita lambier

  milieutaks doen betalen nog nie genoeg taksen en de minstbedeelden die hen dit niet kunnen permitteren .Komaan mensen lach met uzelf .

 • ro butzen

  Zonneboilers en zonnepanelen ZIJN niet milieuvriendelijk, ook windmolens niet. Het wilt niet zeggen dat - als ze werken ze min of meer CO2 neutraal zijn, de productie en afbraak van deze dingen dat ook is, momenteel is kernenergie spijtig genoeg de properste vorm van electriciteitsproductie dat er is maar daar willen de heren korte-termijn-denk-politiekers niet van horen want het is niet populair.

 • Ferdinand Engelbeen

  Het enige wat er niet bijstaat is wat het een gemiddeld gezin gaat kosten: ergens tussen de 40.000 en 100.000 euro voor isolatie, zonnepanelen, batterijen, diepe warmtepomp, elektrische auto,... Om wat te bereiken? In het beste geval 0,0006 graden minder opwarming tegen het jaar 2100. Complete waanzin.

 • Ferdinand Engelbeen

  Het enige wat er niet bijstaat is wat het een gemiddeld gezin gaat kosten: ergens tussen de 40.000 en 100.000 euro voor zonnepanelen, batterijen, diepe warmtepomp, elektrische auto,... Om wat te bereiken? In het beste geval 0,0006 graden minder opwarming tegen het jaar 2100. Complete waanzin.

 • Marco Maerten

  Emi De Graeve...de klant is niet verplicht alles te kopen,maar velen doen het toch..dus enkel de schuld in schoenen schuiven van producenten blijkt nogal kort door de bocht.