"Duitse bruinkoolcentrale zal vandaag stilvallen"

EPA
"De bezetting van een bruinkoolmijn en de aanvoerroute naar de nabijgelegen energiecentrale in de Duitse regio Lausitz, bij de grens met Polen, is nu al een groot succes." Dat zegt woordvoerster Ike Teuling van de Nederlandse ecologistenvereniging Milieudefensie. Door de actie krijgt de centrale van Vattenfall geen bruinkool meer aangeleverd, waardoor de energieproductie al fors is teruggelopen. Teuling verwacht dat de centrale vandaag helemaal zal stilvallen.

Duizenden klimaatactivisten voeren actie bij de bruinkoolmijn. De activisten bezetten installaties waarmee de bruinkool wordt uitgegraven en blokkeren wegen en spoorlijnen tussen de mijn en de centrale.

Gisterenavond werden 120 actievoerders opgepakt, toen ze het terrein van de centrale op wilden. De actie loopt nog tot en met pinkstermaandag.

Volgens Teuling doen er behalve het "standaardtype" milieuactivist ook veel "gewone bezorgde burgers" aan de actie mee. "Steeds meer mensen maken zich zorgen, omdat er na het klimaatakkoord van Parijs nog zo weinig is gebeurd. De woorden zijn er wel, maar daden zijn er niet." Het akkoord, dat afgelopen december werd gesloten, voorziet in de terugdringing van uitstoot van broeikasgassen, om zo de temperatuurstijging op aarde binnen de perken te houden.

EPA
De centrale van Vattenfall in werking.
EPA De centrale van Vattenfall in werking.