"Dringende actie nodig om klimaatramp te vermijden”

De Portugees Antonio Guterres, sinds begin 2017 secretaris-generaal van de Verenigde Naties,
AP De Portugees Antonio Guterres, sinds begin 2017 secretaris-generaal van de Verenigde Naties,
De klimaatontregeling verloopt sneller dan voorzien, zo heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zondag in Abu Dhabi gezegd. Hij riep tot dringende actie op om een "ramp" te vermijden.

"We zijn hier omdat de wereld met een ernstige klimaaturgentie geconfronteerd wordt", verklaarde Guterres ter gelegenheid van een tweedaagse bijeenkomst over het klimaat in de Verenigde Arabische Emiraten, ter voorbereiding van een topbijeenkomst in september in New York.

"De klimaatontregeling voltrekt zich nu (...) Ze verloopt zelfs sneller dan wat de beste wetenschappers van de wereld hadden voorzien" en "loopt vooruit op onze inspanningen om haar het hoofd te bieden", aldus de topman van de VN.

"Elke week brengt nieuwe vernieling als gevolg van het klimaat", zei hij nog. Hij haalde daarbij "overstromingen, droogte, hittegolven, branden en megastormen" aan. Guterres heeft voor 23 september een topbijeenkomst in New York belegd, want landen leven sommige bepalingen van het klimaatakkoord van Parijs niet na. Dat akkoord, dat in 2015 gesloten werd, wil de opwarming tegen het einde van de eeuw tot 2 graden Celsius beperken. 

EPA39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Kris Geens,de zon is ook een factor..MAAR,de zon is thans al even inactief als 150 jaar geleden,dus normaal zaten we nu reeds jaren in flinke afkoeling,het tegendeel is echter waar,dus de mens heeft veel meer impact op klimaat dan u denkt en is er dus in geslaagd het evenwicht grondig te verstoren.Trouwens,haal CO-2 uit de atmosfeer en de wereldt° daalt naar -18°c. Geen invloed,zegt u?

 • Babs Verhoeve

  @Kris Geens: de wetenschap is unaniem over het bestaan van klimaatopwarming door CO2 en het aandeel van de mens hierin.

 • Kris Geens

  enkel en alleen de zon is krachtig genoeg om het klimaat te doen veranderen en niet co2 dat de mens daarvoor verantwoordelijk is is gewoon en manier om in u zakken te zitten want heel die leugen speelt in op de mensen hun gevoelens waardoor men gemakkelijker te controleren is en ons dingen laten doen die de elite willen dat we doen

 • Johan Apatride

  Actie nummer 1: voorbehoedsmiddelen! Het is de bevolkingsgroei die de oorzaak is van alle milieuproblemen!

 • Gino Denil

  De mens heeft nog niets anders gedaan dan de natuur verandert, Nadine Abe. Het is omdat de mens zijn omgeving aanpast aan zichzelf dat we een bevolking van meer dan 7 miljard gecreëerd hebben. En zo hebben we ook een ozongat gecreëerd, de oerwouden gerooid. Duizenden planten en diersoorten doen uitsterven. De zeeën vergiftigd. En met fossiele brandstoffen de klimaatopwarming veroorzaakt.