"Deprimerend en briljant tegelijk": nieuwe cover National Geographic gaat viraal

National Geographic
Maandblad National Geographic staat bekend om zijn sterke covers, waarop vaak een prachtige foto of een treffend beeld de aandacht trekt. Denk bijvoorbeeld maar aan de cover met het Afghaanse meisje uit 1985, die in vele geheugens gegrift staat. En het ziet ernaar uit dat ook de voorpagina van juni de geschiedenisboeken zal ingaan, want het beeld gaat nu al viraal.

Het was fotoredacteur Vaughn Wallace die gisteren de cover online dropte, waar het meteen druk gedeeld en geliket werd. Het juninummer draait voornamelijk rond het onderwerp van plasticvervuiling, en het beeld - gecreëerd door Jorge Gamboa - geeft die problematiek treffend weer. Wat boven het water een ijsberg lijkt te zijn, blijkt uiteindelijk een plastic zak. "Briljant en deprimerend tegelijk", oordelen heel wat mensen op sociale media.

De cover wordt nog frappanter als je weet dat wetenschappers onlangs een plastic zak hebben aangetroffen in de Marianentrog - de diepst bekende plek in de oceaan, voor de kust van Japan en China. Dat er op bijna 11 kilometer diepte afval wordt gevonden, is meer dan verontrustend. 

Binnenin het tijdschrift wordt het probleem uitgebreid gerapporteerd aan de hand van prachtige foto's (hier kan je alvast een kijkje nemen) en infografieken. De cijfers zijn haast niet te geloven: elke minuut gaan een miljoen plastic flesjes over de toonbank, waarvan de meeste uiteindelijk op een stortplaats terechtkomen. Of in de oceaan, waar ieder jaar zo'n 5,3 tot 14 miljoen ton plastic wordt gedumpt - en er drijft al zo'n 150 miljoen ton rond. Er wordt geschat dat het gewicht van plastic in onze oceanen in 2050 het gewicht van de vissen zal overschrijden.

National Geographic wil die afvalberg verkleinen en geeft alvast het goede voorbeeld. Vanaf nu zal het plastiekje rond de tijdschriften vervangen worden door (recycleerbaar) papier.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Thijs

  Je wilt niet weten hoeveel mensen in België alles bij het restafval gooien...

 • Verstraeten Dirk

  dit is al 40jaar een probleem

 • Carl Leenaert

  Andy, Dwaas zijn kost niets..gelukkig voor onze andy

 • Dieter Desmet

  het probleem is de mensen die het in zee gooien... stop met die te steunen

 • Jo Van Caenegem

  Gelukkig zijn ze streng in België, met blauwe zakken en zo, en gàns België hé, niet de helft of zo, geen halve maatregelen hier hoor. Die paar mensen die dan niet in België wonen daargelaten, die zullen gelukkig niet veel schade aanrichten hé...